LOADING

Scrie...

Plante medicinale pentru insanatosirea ficatului

Share

Remedii din plante medicinale excelente pentru insanatosirea ficatului atins de boala, remedii de mare ajutor inclusiv suferinzilor de ciroza hepatica.

Rostopasca (Chellidonium majus) este materia prima pentru foarte multe medicamente fabricate in Occident contra afectiunilor hepatice. Rostopasca este o planta recunoscuta in fitoterapie pentru proprietatile sale antivirale, drenoare si regenerative ale celulei hepatice, fiind eficienta in toate tipurile de hepatita: A, B, C, D si E. Pufulita cu flori mici (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu traditional in medicina populara romaneasca, fiind utilizata cu succes in hepatite si ciroze hepatice. Anghinarea (Cynara scolymus), pe langa faptul ca este un excelent tonic hepatic, are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala, ceea ce este extrem de important la persoanele care au ciroza in faze avansate.

Fiecare planta se macina fin cu rasnita de cafea si apoi se cerne printr-o sita fina. Pulberea obtinuta este ca un praf foarte fin. Anghinarea si pufulita se amesteca in proportii egale, apoi se ia 1 lingurita din acest amestec, la care se adauga un varf de cutit de pulbere de rostopasca. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa cu jumatate de ora. Doza se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Tratamentul dureaza minimum 6 luni in hepatita acuta si cronica si 2 ani in ciroza hepatica. In dischinezie biliara, colecistita, dispepsii se fac cure de cate doua saptamani, cu o saptamana de pauza.

Este foarte important ca pulberea de rostopasca sa fie dozata separat, deoarece are o toxicitate ridicata si, amestecata neomogen cu alte pulberi, poate produce otraviri prin supradozare. De asemenea, pulberile de plante vor fi date prin sita cu multa grija, deoarece, la tratamente de lunga durata cu plante luate sublingual, pot aparea rani in gura, extrem de neplacute, din cauza actiunii mecanice a bucatilor de planta insuficient macinate.

Retete

Intr-un litru de apa clocotita se pun 2-3 linguri de fructe de armurariu (Silybum marianum) macinate si se fierb 2-3 minute. Dupa ce, prin racire, lichidul ajunge la temperatura camerei, se adauga patru linguri de miere de salcam. Silimarina din armurariu are un deosebit efect hepatoprotector, iar componentele mierii de salcam, in special glucoza si fructoza, sunt elemente nutritive importante, regenerante, care maresc rezervele de glicogen din ficat. Se bea intreaga cantitate fractionata pe parcursul unei zile, cu o ora inainte si dupa mesele principale. Cura se tine 20 de zile, cu 10 zile de pauza, timp de trei luni.

Florile de siminoc (Helichrysum arenarium) sunt singurele parti active terapeutic ale acestei plante si se culeg incepand din iunie si pana la sfarsitul lunii octombrie. Au efecte coleretice, colagoge, antibacteriene, diuretice si spasmolitice.

Infuzia din flori de siminoc este foarte utila in tratarea unor boli ale aparatului digestiv, rezultate excelente avand in caz de hepatita, insuficienta hepatica, dischinezie biliara, inflamatii ale vezicii biliare, colecistite cronice, hipoaciditate gastrica, tulburari digestive si helmintiaza. Mai ajuta in ameliorarea durerilor reumatice si artritice, in caz de guta si tulburari metabolice. Infuzia se prepara din 30 g flori uscate la 1 litru de apa clocotita. Se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se bea cate 1 cana (250 ml), de 2-3 ori pe zi.

Alte amestecuri

In tratarea ficatului bolnav se pot folosi mai multe amestecuri din plante, fiecare planta din cadrul amestecului respectiv avand actiune sinergica, de potentare sau de echilibrare a actiunilor terapeutice ale celorlalte plante. De aceea, nu este recomandata amestecarea laolalta a mai multor plante din amestecuri diferite, pentru ca efectele finale ar putea fi destul de slabe sau chiar nule. Prin urmare, este recomandata respectarea retetelor fitoterapeutice, acestea fiind verificate clinic in decursul timpului, avand in spate sute de ani de utilizare. Iata retetele unor astfel de amestecuri: * tintaura (planta si flori), pufulita cu flori mici, pedicuta, turita mare, seminte de armurariu; * rostopasca, galbenele, frunze de papadie, cicoare (planta sau radacina), cimbrisor; * sunatoare, frunze de patlagina, traista ciobanului, coada-calului, cimbru.

Pentru preparare, se pun intr-un vas 5 cani de apa si, cand apa incepe sa fiarba, se adauga cate o lingurita cu varf de planta uscata si macinata, in functie de amestecul folosit. Se infuzeaza 10-15 minute. Atentie! Pentru extragerea substantelor active, florile si frunzele uscate se tin 3-5 minute in apa clocotita, semintele se fierb 5-10 minute, coaja se fierbe 10-15 minute, iar radacinile se fierb 15-20 de minute.

Pentru administrare, cantitatea de ceai rezultata se imparte in 5-6 doze egale, care se vor bea cu inghitituri mici, pe parcursul intregii zile. In regimul alimentar, se vor consuma multe fructe si legume proaspete, mai ales salate de morcovi si telina. De asemenea, foarte indicat in bolile hepatice este sucul de morcovi si sucul de telina, preparate pe loc, din legume proaspete. Se va evita, pe cat posibil, carnea (se poate consuma doar carne fiarta de pasare). Carnea de porc este cu desavarsire interzisa.

Foarte bun pentru tratamentul bolilor de ficat este maceratul de obligeana – la o cana de apa se pune o lingurita de planta tocata si se lasa de seara pana dimineata. Se consuma, dupa ce se incalzeste pe baie de aburi, cate 6 inghitituri zilnic (3 inainte si 3 dupa masa de pranz), timp de o luna. Se face o pauza de doua saptamani, apoi se repeta.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *