O echipă de cercetători de la Universitatea din California de Sud (USC) a descoperit modul în care alimentele vegetale pot contribui la răspândirea rezistenței la antibiotice la nivelul microflorei intestinale, se arată într-un studiu prezentat la sesiunea anuală de conferințe a Societății Americane de Microbiologie – ASM Microbe în San Francisco.
În cadrul unui experiment efectuat pe șoareci de laborator, oamenii de știință au observat o bacterie rezistentă la antibiotice, numită și superbacterie, „ascunsă” în intestinele rozătoarelor hrănite cu salată contaminată cu bacteria E. coli rezistentă la antibiotice.
„Am identificat diferențe în ceea ce privește capacitatea bacteriei de a coloniza pe ascuns intestinele în urma ingerării, în funcție de o varietate de factori asociați gazdei și bacteriei”, a explicat Marlene Maeusli, cercetătoare în cadrul USC și autoare principală a studiului.
Spre deosebire de epidemiile de boli diareice care se manifestă imediat după ce oamenii consumă alimente vegetale contaminate, bacteria rezistentă la antibiotice poate rămâne ascunsă în intestinele umane timp de câteva luni și chiar ani înainte de a provoca afecțiuni precum infecții urinare, se precizează în studiu.
„Descoperirea noastră subliniază importanța abordării rezistenței la antibiotice transmisă prin alimente dintr-o perspectivă exhaustivă a lanțului trofic, ce include alimente vegetale, pe lângă carne”, a precizat Maeusli.
Aproximativ două milioane de cazuri de infecții rezistente la antibiotice sunt înregistrate anual în Statele Unite, iar 20% dintre acestea sunt asociate cu agricultura, potrivit datelor Centrului american pentru prevenirea și controlul bolilor.