În scopuri terapeutice, de la anghinare se folosesc doar frunzele și rădăcinile, care conțin cinarină, polifenoli, flavone, un principiu amar, inulina, săruri de potasiu și magneziu.
Recoltarea se face de la începutul înfloririi (iulie) până toamna târziu, înainte de apariția primelor geruri (noiembrie). Uscarea se face la umbră, în încăperi bine aerisite.
Datorită conținutului bogat în principii amare, acid lactic, vitamine, săruri minerale și tanin, anghinarea are proprietăți antibiotice și antitoxice.
Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracterizează prin efecte sigure asupra bolilor de ficat și rinichi, având proprietatea de a mări secreția biliară și diureza, reglând în același timp procesul de formare a colesterolului.
În paralel cu acest efect, ceaiul de anghinare are și însușirea de a diminua zahărul din sânge, dând rezultate bune în unele forme de diabet.
Acțiunea antidiabetică s-ar datora unei oxidaze.
Ca diuretic, ceaiul de anghinare se recomandă în nefritele acute și cronice, deoarece mărește volumul de urină și favorizează, în același timp, eliminarea ureei și a substanțelor toxice ce se formează la nivelul ficatului ți rinichilor.
Datorită eliminării de toxine, se observă efecte favorabile în tratamentul urticariilor și a diferitelor forme de prurit (mâncărime).
Bune rezultate dă ceaiul de anghinare și în bolile tubului digestiv manifestate prin constipație, vărsături, enterite, fermentații intestinale, colite, hemoroizi și lipsa poftei de mâncare.
Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant în unele afecțiuni ale inimii, care se manifestă prin hipertensiune, ateroscleroză și angină pectorală.
Cercetările mai noi atribuie anghinarei proprietăți antimicrobiene.
Pentru prepararea ceaiului de anghinare, se pune într-un vas o lingură de frunze mărunțite, care se opăresc în 500 g apă clocotită.
După răcire, se strecoară lichidul și se îndulcește cu miere de albine.
O parte din ceai se bea dimineața, pe stomacul gol, după care bolnavul va sta culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă.
Restul cantității de ceai se va bea în cursul zilei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Este bine ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu doze mici, în primele zile, care apoi să crească treptat.
Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o lună pauză, după care se va relua.
Citește și Cafeaua este un puternic antidepresiv pentru femei