Indigestia apare, în general, după o masă copioasă, fiind mai frecventă la bolnavii de stomac, ficat sau pancreas. Ea este cu atât mai puternică, cu cât bolnavul face exces în special de grăsimi, carne conservată, ouă.
Indigestia mai este produsă şi de consumul de alimente alterate sau toxice (ciuperci).
Alimentele care nu sunt complet digerate fermentează, producând gust amar în gură, greţuri, balonări, colici abdominale, oboseală, paloarea feţei, iar în unele cazuri vărsături, diaree sau febră.
Citește și Consumul de hrean creşte pofta de mâncare
Persoana cu indigestie nu va mânca în prima zi nimic, cu excepţia câtorva pahare de apă călduţă cu zeamă de lămâie. Este bine să fie provocate vărsături, mai ales dacă bolnavul a consumat alimente indigeste.
După încetarea vărsăturilor, poate fi consumat unul din următoarele ceaiuri: infuzie de mentă (3-4 căni/zi), infuzie de muşeţel (3-4 căni/zi). Pentru calmarea durerilor pe abdomen se vor aplica comprese cu apă caldă.
După o zi, două, când starea de sănătate se îmbunătăţeşte, se poate mânca zeamă de orez, supe de legume fără grăsime, iar în zilele următoare piure de legume, pâine albă prăjită, carne de pui fiartă, compoturi.