Stările neplăcute provocate de astenia de primăvară (moleșeala, somnolența, rezistența scăzută la efort) pot afecta nu doar persoanele sensibile sau cu probleme de sănătate, ci și pe unele dintre cele care se consideră sănătoase.
Combaterea acestor simptome se poate realiza în mod natural și plăcut, prin adaosul la alimentația zilnică, timp de una sau două săptămâni, a 100-200 grame fructe uscate, în special stafide, smochine și curmale.
Fructele uscate pot fi ronțăite ca atare sau tocate și amestecate în orez fiert cu lapte și răcit. Important este să nu fie prelucrate termic, pentru a-și păstra intact conținutul de vitamine.
Fructele uscate sunt bogate în calciu, fier, magneziu și vitaminele A, B, C și D. Sunt foarte hrănitoare astfel încât trebuie consumate cu prudență de persoanele predispuse la obezitate.
Sunt nutritive, ușor digerabile, emoliente dar și laxative, motiv pentru care trebuie consumate cu prudență de cei predispuși la diaree.
Constituie un bun întăritor fizic și nervos, ceea ce le face utile în astenii, ca și copiilor, bătrânilor, gravidelor, celor cu stări febrile, în constipații, iritații și inflamații gastrointestinale, urinare sau pulmonare.