Modificările mari de temperatură, de presiune atmosferică și de umiditate care apar la începutul primăverii au urmări negative asupra funcționării diverselor sisteme din corpul uman.
Caracterizată prin oboseală fizică și psihică, printr-o scădere a elanului vital cu tendința diminuării activităților fizice și intelectuale, astenia de primăvară nu trebuie să ne sperie, pentru că poate fi combătută printr-o activitate cât mai variată și printr-o alimentație bogată în vitamine și spăruri minerale.
Vitamine și minerale
Printre alimentele care ajută organismul să depășească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l și având un aport considerabil de minerale și vitamine, se numără cerealele (grâu germinat), spanacul, urzicile, sfecla roșie, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile și nucile.
Persoanele obosite, nervoase, vor beneficia de incontestabile foloase utilizând oricare dintre următoarele remedii: infuzia din busuioc, din frunze de nuc (20 g la un litru apă), din flori de coada șoricelului sau cimbrișor.
O cură eficace se obține prin ingerarea zilnică a unui litru din oricare din aceste infuzii, timp de 1-2 săptămâni.
Pentru îndepărtarea asteniei mai este indicată, zilnic, o cană cu vin de flori de salcâm (20 g flori infuzate într-un litru de vin roșu).
Ca sucuri cu proprietăți tonice și vitaminice, foarte bun este un amestec din sucuri de legume și fructe (2-3 morcovi, o lămâie, o portocală, 3-4 mere, o lingură miere de albine și 10 g drojdie de bere).
De asemenea, efecte deosebite are vinul tonic obținut din o parte 500 ml amestec sirop de afine, de coacăze negre și de cătină albă, la care se adaugă și tinctura de gențiană și o altă parte de 500 ml vin roșu.
Citește și Salate şi sucuri de macriş pentru detoxifierea organismului
Busuiocul
Fitoterapia ne oferă un ajutor formidabil în combaterea asteniei, plantele recomandate fiind busuiocul, rozmarinul și maghiranul.
Busuiocul este un tonic și un energizant cât se poate de potrivit momentului, un regenerator rapid, care oprește toate procesele de uzură din organism, destul de accelerate în această perioadă de trecere de la iarnă la primăvară.
Pulberea de busuioc (obținută prin sfărâmarea inflorescenșei și apoi cernerea ei, câte 4 lingurițe/zi luate cu apă, timp de două săptămâni – este de preferat ca înainte de înghițire să se țină sub limbă timp de 10 minute) are o capacitate miraculoasă de înviorare a organismului, ușor euforizantă și echilibrantă asupra stării psihice, mărind capacitatea de control asupra emoțiilor, reducând, în același timp, sensibilitatea la stres.
Combate eficient căderile de energie vitală și intelectuală.
Eficient este și maceratul la rece obținut prin ținerea busuiocului în apă, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore. Se bea dimineața, pe stomacul gol.
Rozmarinul și maghiranul
Contra asteniei și a stării de slăbiciune care apare în acest caz se mai poate prepara o tinctură din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat și un pahar de apă.
Se amestecă și se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară și se păstrează la întuneric, în sticle închise ermetic.
Se ia câte o linguriță, de 3-4 ori/zi, înainte de masă. Efectul psihostabilizant al rozmarinului se poate obține și prin consumarea, dimineața, pe nemâncate, a câte unei linguri de pulbere, care, înainte de a fi înghițită cu apă, se ține sub limbă timp de 10 minute.
Foarte eficient în combaterea asteniei este și ceaiul de maghiran (2-3 lingurițe plantă/o cană de apă, infuzie în apă clocotită timp de 15-20 minute).
Maceratul la rece se obține prin ținerea plantei în apă, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore.
Citește și Lămâia previne calculii renali
Un tratament foarte simplu în caz de astenie constă în consumarea zilnică a 8-10 tije crude de la florile de păpădie.
Fructe uscate
Astenia de primăvară poate fi combătută și prin adaosul în alimentația zilnică, timp de 1-2 săptămâni, a 100-200 grame fructe uscate, în special stafide, smochine și curmale.
Fructele uscate pot fi mâncate ca atare sau tocate și amestecate în orez fiert cu lapte și răcit. Important este să nu fie prelucrate termic, pentru a-și păstra intact conținutul de vitamine.
Curmalele conțin fosfor, calciu, fier, magneziu și vitaminele A, B1, B2, C și D. Sunt foarte nutritive, astfel încât trebuie consumate cu prudență de persoanele predispuse la obezitate (100 grame curmale înseamnă 350 calorii).
Sunt un bun energizant și remineralizant, întăresc musculatura și sistemul nervos, iar după unii autori întârzie și îmbătrânirea.
Smochinele au calciu, fier, mangan și vitaminele A, B, C și PP. Sunt nutritive, ușor digerabile, emoliente dar și laxative, motiv pentru care trebuie consumate cu prudență de cei predispuși la diaree.
Constituie un bun întăritor fizic și nervos, ceea ce le face utile în astenii, ca și copiilor, bătrânilor, gravidelor, celor cu stări febrile, în constipații, iritații și inflamații gastrointestinale, urinare sau pulmonare.
Stafidele păstrează toate calitățile strugurilor proaspeți, concentrându-le. Conțin calciu, magneziu, mangan, sodiu, clor, siliciu, oxid de fier și de magneziu, iod, vitaminele A și B etc.
Sunt un bun energizant și ajută la păstrarea vederii agere până la vârste înaintate.
Sunt indicate atât în astenii, pe care le pot influența favorabil chiar și după o zi de „tratament”, cât și în afecțiuni pulmonare, traheale, renale și hepatice.
Rezultate bune în lupta cu astenia de primăvară se obțin și cu fructe uscate indigene (mere, pere, prune, caise).
Acestea sunt însă mai puțin nutritive, au proprietăți laxative mai puternice și trebuie consumate în cantități mai mari pentru a induce efecte energizante similare curmalelor, smochinelor sau stafidelor.
Citește și Carbohidraţi pentru o viaţă lungă
Ceaiul de măceșe
Fructele de măceș (Rosa canina) sunt foarte apreciate pentru conținutul lor bogat în vitamina C. În fitoterapie, măceșele imprimă efecte tonice și vitaminizante, fiind un excelent remediu în combaterea asteniei de primăvară.
Măceșele au efect vitaminizant, colagog și coleretic (stimulează secreția și eliminarea bilei, prevenind litiaza biliară), vasodilatator și antiinflamator.
Remediile din fructe de măceș asigură o bună funcționare a organelor interne, având efect antioxidant, potențând acțiunea antivirală a interferonului.
Ceaiul de măceșe este indicat în combaterea asteniei de primăvară, în avitaminoze, enterocolite, litiază biliară și litiază renală, inflamația căilor renale sau biliare, insuficiență circulatorie periferică, în convalescență, la vârstnici și copii în perioada de creștere.
Rezistența la răceală este dată de consumarea ceaiului de măceșe ca și ceai alimentar obișnuit. Ceaiul de măceșe constituie o armă în combaterea și prevenirea răcelilor tocmai prin conținutul său în vitamina C naturală, care întărește imunitatea organismului, ajutându-l să reziste la boli.
Pentru preparatele din măceșe se vor folosi numai vase smălțuite, deoarece metalele descompun vitamina C.