Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Paducelul regleaza tensiunea arteriala

Share

Paducelul (Crataegus monogyna sau C. oxyacantha) este un arbust spinos, care creste prin cranguri si la marginea padurilor. In unele locuri i se mai spune gherghin sau maracine alb.

Extractele de paducel sunt cele mai apreciate medicamente de natura vegetala. Paducelul este cunoscut in Europa ca si „planta vietii” sau „planta tineretii vesnice”.

In scopuri terapeutice, de la paducel se folosesc florile, frunzele si fructele. Acestea contin principii active de natura flavonica, acid cafeic, colina, ulei volatil, cu actiune sedativ-cardiaca asemanatoare valerianei. Fructele mai contin vitaminele C si B, acizii citric si tartric. Florile si frunzele se culeg primavara si se usuca la umbra. Fructele se culeg toamna.

Preparatele din paducel au insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, avand in acelasi timp si proprietatea de a scadea tensiunea arteriala. Se recomanda in angina pectorala, tulburari de menopauza si de pubertate, ateroscleroza, emotivitate excesiva (persoanelor irascibile, sensibile si agitate) nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie (regleaza tensiunea, are efect pozitiv asupra inimii si circulatiei, contribuie la prevenirea accidentelor cerebrale). Ceaiul de flori sau fructe se prepara prin infuzare. O lingurita de flori sau fructe se oparesc cu 250 ml de apa clocotita. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara, se indulceste si se bea in cursul unei zile. Florile sau fructele de paducel, asociate cu valeriana si talpa gastei, isi maresc efectul medicinal.

Tinctura se prepara in modul urmator: 20 g flori sau fructe se macereaza, timp de 10 zile, in 100 ml alcool de 60°. Din aceasta tinctura se iau, de 3 ori pe zi, cate 10-15 picaturi, inainte de culcare. La cardiaci, pe langa reglarea pulsului inimii, tinctura produce un somn linistitor. Amestecul de tinctura de paducel cu tinctura de valeriana se recomanda in bolile de inima si cele de origine nervoasa. Din acest amestec se iau, de 3 ori pe zi, cate 30-50 de picaturi, inainte de masa.

Cate 3 ml tinctura de paducel, 3 g valeriana si 100 ml apa de menta vindeca nevrozele si actioneaza ca sedativ cardiovascular.

Amestecul din 50 g flori de paducel, 0,5 l vin alb si 50 g visc, macerat timp de o saptamana, cate doua inghitituri pe zi, combate tulburarile de menopauza si insomniile.

Ceaiul de paducel nu trebuie folosit drept ceai alimentar. Desi este placut la gust, nu trebuie administrat decat in caz de nevoie, pe perioade scurte de timp. O ceasca din acest ceai nu face nici un rau dar pentru administrari mai indelungate este necesara opinia unui medic sau specialist in fitoterapie.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *