Păducelul (Crataegus monogyna sau C. oxyacantha) este un arbust spinos, care crește prin crânguri și la marginea pădurilor. În unele locuri i se mai spune gherghin sau mărăcine alb.
Extractele de păducel sunt cele mai apreciate medicamente de natură vegetală. Păducelul este cunoscut în Europa ca „planta vieții” sau „planta tinereții veșnice”.
În scopuri terapeutice, de la păducel se folosesc florile, frunzele și fructele. Acestea conțin principii active de natură flavonică, acid cafeic, colină, ulei volatil, cu acțiune sedativ-cardiacă asemănătoare valerianei.
Fructele mai conțin vitaminele C și B, acizii citric și tartric. Florile și frunzele se culeg primăvara și se usucă la umbră. Fructele se culeg toamna.
Preparatele din păducel au însușirea de a regla tulburările nervoase ale inimii, exercită o acțiune calmantă asupra sistemului nervos, având în același timp și proprietatea de a scădea tensiunea arterială.
Se recomandă în angina pectorală, tulburări de menopauză și de pubertate, ateroscleroză, emotivitate excesivă (persoanelor irascibile, sensibile și agitate) nevroze cardiace și stări de excitabilitate cu aritmie (reglează tensiunea, are efect pozitiv asupra inimii și circulației, contribuie la prevenirea accidentelor cerebrale).
Ceaiul de flori sau fructe se prepară prin infuzare. O linguriță de flori sau fructe se opăresc cu 250 ml de apă clocotită.
După 15 minute, ceaiul se strecoară, se îndulcește și se bea în cursul unei zile. Florile sau fructele de păducel, asociate cu valeriană și talpa gâștei, își măresc efectul medicinal.
Tinctura se prepară în modul următor: 20 g flori sau fructe se macerează, timp de 10 zile, în 100 ml alcool de 60°.
Din această tinctură se iau, de 3 ori pe zi, câte 10-15 picături, înainte de culcare.
La cardiaci, pe lângă reglarea pulsului inimii, tinctura produce un somn liniștitor. Amestecul de tinctură de păducel cu tinctură de valeriană se recomandă în bolile de inimă și cele de origine nervoasă.
Din acest amestec se iau, de 3 ori pe zi, câte 30-50 de picături, înainte de masă.
Câte 3 ml tinctură de păducel, 3 g valeriană și 100 ml apă de mentă vindecă nevrozele și acționează ca sedativ cardiovascular.
Amestecul din 50 g flori de păducel, 0,5 l vin alb și 50 g vâsc, macerat timp de o săptămână, câte două înghițituri pe zi, combate tulburările de menopauză și insomniile.
Ceaiul de păducel nu trebuie folosit drept ceai alimentar. Deși este plăcut la gust, nu trebuie administrat decât în caz de nevoie, pe perioade scurte de timp.
O ceașcă din acest ceai nu face nici un rău, dar, pentru administrări mai îndelungate, este necesară opinia unui medic sau specialist în fitoterapie.
Citește și Rețeta bunicii pentru a arăta cu 10 ani mai tânără