Carnea de miel are o valoare calorică ridicată și un conținut mare de colesterol, iar medicii recomandă să fie consumată împreună cu cât mai multe legume.
În opinia specialiștilor, mieii care sunt sacrificați în perioada Paștelui trebuie să aibă o greutate între 10 și 14 kilograme.
Carnea, care nu conține fibre, este necesar să fie asociată cu legume pentru o bună digestie. Astfel, stufatul sau drobul trebuie să conțină cât mai multă verdeață și orez.
Analizele de laborator au demonstrat că 100 de grame de carne de miel înseamnă 200-300 de kilocalorii și un conținut mare de potasiu.
Organele, în special ficatul, dar și carnea, conțin foarte mult fier, care se absoarbe ușor în organism, zinc și carnitină, cu rol energetic, și cantități mici de calciu, acid folic și vitamina E.
De asemenea, carnea de miel are un conținut de proteine ridicat, dar și multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.
Carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kilograme sau cu vârsta sub 9 săptămâni poate produce probleme legate de conținutul ridicat de colagen, ce o fac dificil de digerat, iar în caz de consum excesiv se poate declanșa atac de gută, sau pot apărea afecțiuni gastro-intestinale și hepato-renale la persoanele predispuse.
Nu în ultimul rând, carnea de miel conține multe lipide ce îi pot afecta în special pe cei cu boli cardiovasculare sau cu risc de colici biliare, pancreatită, iar conținutul crescut de proteine poate determina alergii.
Cea mai indicată metodă este prepararea cărnii de miel înăbușită sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile.
La achiziționarea mieilor este necesar să se verifice existența ștampilei sanitar-veterinare și să nu se cumpere carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.
Citește și Nu ezitați să mâncați nuci, alune și migdale