Scrie...

SANATATE

Legatura dintre grasimi si depresie

Share

Grasimile alimentare care ajung in creier prin fluxul sanguin ar putea explica asocierea dintre obezitate si depresie, conform rezultatelor unei cercetari recente.

Studiul, condus de Universitatea Glasgow in colaborare cu Institutul Gladstone din Statele Unite, a relevat legatura dintre dieta bogata in grasimi saturate ce conduce spre obezitate si dezvoltarea fenotipurilor specifice depresiei.

Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea ca prin diminuarea intensitatii procesului de eliberare a unei enzime specifice numite fosfodiesteraza pot fi reduse simptomele depresiei asociate obezitatii.

Cu ajutorul experimentelor pe soareci, cercetatorii au putut observa modul in care acizii grasi saturati ajung in creier prin fluxul sanguin si apoi se acumuleaza si afecteaza semnale deosebit de importante ale creierului asociate depresiei.

Soarecii care au primit o dieta bogata in grasimi au prezentat un influx de acizi grasi in regiunea hipotalamusului, zona asociata sistemului metabolic si cunoscuta pentru asocierea cu depresia.

Acesti acizi grasi au influentat apoi in mod direct caile de semnalizare responsabile de aparitia depresiei.

„Este pentru prima oara cand au fost observate efectele directe pe care o alimentatie bogata in grasimi le poate avea asupra zonelor de semnalizare ale creierului asociate depresiei”, a declarat George Baillie, autor principal al studiului.

„Acest studiu ar putea explica modul si motivul pentru care obezitatea este asociata cu depresia si cum pot fi tratati mai bine pacientii care sufera de aceste afectiuni”, a adaugat cercetatorul, profesor la Universitatea din Glasgow.

„Utilizam adesea alimente grase pentru a ne simti mai bine deoarece au un gust foarte bun, insa, pe termen lung, acest lucru ar putea afecta starea de spirit a unei persoane intr-un mod negativ”, a precizat specialistul.

Baillie a amintit ca reducerea consumului de alimente grase poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, insa studiul „sugereaza ca aceasta promoveaza totodata o mai buna dispozitie”.

Despre asocierea dintre obezitate si depresie se stie ca este una complicata, pacientii supraponderali raspunzand mai greu la medicamentele antidepresive obisnuite, au notat cercetatorii.

Autorii studiului spera ca aceste concluzii ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente antidepresive mai adecvate persoanelor supraponderale sau obeze.

Cercetarea a fost publicata in jurnalul stiintific Translational Psychiatry si a fost finantata de Medical Research Council si Onassis Foundation Predoctoral Fellowship.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *