Ienupărul este un depurativ foarte puternic. Favorizează eliminarea toxinelor din organism prin diureză și transpirație. O cură cu ienupăr este indicată mai ales acum, după sărbătorile de iarnă, când organismul are nevoie să elimine toxinele acumulate prin consumul de carne de porc și a altor preparate din carne.
Se recomandă administrarea unui decoct diluat (se fierbe 5 minute) cu 10-20 boabe de ienupăr la un litru de apă. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile.
Foarte utilă este și cura cu fructe de ienupăr consumate ca atare. Se începe prin a se lua 4 boabe/zi.
Acestea se consumă pe stomacul gol, mestecate încet. Se crește doza, zilnic, cu câte o boabă, până se ajunge la 15 boabe/zi, când administrarea ienupărului începe să scadă, tot cu câte o boaba pe zi, până se ajunge din nou la 4 boabe/zi.
Curele cu boabe de ienupăr sunt indicate în caz de obezitate, gută, litiază urinară, reumatism, dereglări hormonale, mastoză chistică, afecțiuni hepatice și biliare, gastro-intestinale, circulatorii, astm bronșic și viroză respiratorie.
În timpul curei nu se consumă deloc carne și se reduce consumul de prăjeli și alimente conservate. Cura este contraindicată în afecțiunile renale inflamatorii.
Vinul de ienupăr
Se zdrobesc 50 de boabe de ienupăr și se pun la macerat într-un litru de vin roșu și 50 ml rachiu, timp de o săptămână.
Apoi, se pune pe foc amestecul și se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se lasă în repaus o săptămână, apoi se filtrează și se îmbuteliază.
Acest remediu este indicat în ateroscleroză, gută, reumatism, afecțiuni renale, cistite și cure de dezintoxicare. Se iau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Citește și Cum ar arăta lumea fără bărbați?