În 3 litri de apă se pun la fiert 3 linguriţe de rădăcină de dud mărunţită, o linguriţă de rădăcină de măceş, o linguriţă de rădăcină de pir şi o linguriţă de rădăcină de urzică.
Se lasă să fiarbă, la foc mediu, până când mai rămâne un litru de lichid, după care se dă deoparte vasul şi se adaugă o jumătate de linguriţă de rostopască şi se lasă să se răcească, apoi se filtrează.
Citește și Detoxifiere: rădăcini de țelină și semințe de ovăz
Preparatul se bea fracţionat, pe parcursul zilei, înaintea cu jumătate de oră de mesele principale. A doua zi, se face o nouă porţie, întotdeauna consumându-se numai ceai proaspăt.
În cazul ascitei (ciroză lichidă), se face tratament până când abdomenul ajunge la volumul normal, după care se face o pauză de 2 săptămâni şi apoi se reia.
Pentru celelalte boli ale ficatului, tratamentul se ţine câte 2 săptămâni, urmat cu o pauză de la 2 săptămâni la 3 luni, apoi se reia.