Un studiu realizat recent a relevat că 12% dintre utilizatorii mai puțin frecvenți ai rețelelor de socializare și 38% dintre împătimiții acestor platforme (peste cinci ore pe zi) prezentau semne mai severe de depresie.
Cercetătorii au analizat date prelevate de la aproape 11.000 de tineri din Marea Britanie și au concluzionat că fetele de 14 ani utilizau în mod intens social media, două cincimi dintre acestea fiind active peste trei ore pe zi pe aceste platforme, în comparație cu o cincime dintre băieți.
Când cercetătorii au analizat procesele care ar putea sta la baza asocierii între utilizarea social media și depresie, au descoperit că 40% dintre fete și 25% dintre băieți se confruntaseră cu hărțuirea în mediul online și cu fenomenul de cyberbullying.
Tulburările de somn au fost raportate de 40% dintre fete și de 28% dintre băieți. Anxietatea și somnul de slabă calitate sunt asociate cu depresia.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că fetele care utilizează rețelele de socializare prezintă un risc mai mare de a avea o părere negativă despre propriul aspect și o stimă de sine mai scăzută.
În acest caz, însă, diferența față de băieți a fost mult mai puțin evidentă.
Yvonne Kelly, profesoara la Institutul de epidemiologie și îngrijirea sănătății din cadrul University College London, care a colaborat la realizarea acestui studiu, a îndemnat părinții și factorii de decizie să țină cont de aceste rezultate.
„Aceste constatări sunt extrem de relevante pentru actuala elaborare a liniilor directoare privind utilizarea în condiții de siguranță a social media și subliniază nevoia ca industria să reglementeze mai strict numărul de ore petrecute de tineri pe rețelele de socializare”, a indicat ea într-un comunicat.
Kelly a precizat că familiile ar trebui să ia în calcul impunerea unor restricții privind utilizarea de către tineri a dispozitivelor mobile în camera de dormit.
Studiul, finanțat de Consiliul pentru Cercetări Economice și Sociale (ESRC) din Marea Britanie, a fost publicat în jurnalul EClinicalMedicine.
Citește și Tofu – bun sau nu pentru sănătate?