Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi diabetul zaharat, cancerul de prostată sau atacurile vasculare cerebrale.
O echipă de cercetători englezi de la Universitatea din Warwick a descoperit în broccoli un compus (sulforafan) care încurajează producerea de enzime ce protejează vasele de sânge.
Studii anterioare au arătat că un consum sistematic de broccoli reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral.
Citeşte şi Infuzii pentru combaterea balonărilor
Persoanele care suferă de diabet zaharat prezintă de până cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare, ce apar ca urmare a afectării vaselor de sânge. Englezii au testat efectele sulforafanului asupra vaselor de sânge cu un nivel ridicat de glucoză (hiperglicemie), care sunt asociate cu diabetul zaharat, şi au constatat că sulforafanul activează o proteină din organism, nrf2, care protejează celulele şi ţesuturile prin activarea unui antioxidant şi detoxifierea enzimelor. Ei au sesizat, de asemenea, o reducere de 73 % a moleculelor din organism numite Specii Reactive de Oxigen (ROS), numeroase la persoanele cu hiperglicemie.
Citeşte şi Ce facem imediat ce apar primele semne de indigestie
În altă ordine de idei, bărbaţii care consumă broccoli săptămânal sunt protejaţi împotriva cancerului de prostată. Analizele de laborator au demonstrat că persoanele care mănâncă legume şi în special broccoli au suferit schimbări pozitive la nivelul genelor care luptă împotriva bolii. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces după cancerul de plămâni. În fiecare an, 680.000 de bărbaţi din lumea întreagă sunt diagnosticaţi cu această boală şi aproximativ 220.000 mor.