LOADING

Scrie...

Proprietatile extraordinare ale spanacului

Share

Inca din preistorie, spanacul, originar din Asia Mica, a fost considerat un „leac” si a fost folosit in scop terapeutic. Arabii il utilizau in combaterea afectiunilor gatului, plamanilor si pentru detoxifierea intestinelor.

In Franta, spanacul a devenit mai popular incepand din secolul al VII-lea, cand s-a trecut la cultivarea sa in special in gradinile manastirilor.

Si chinezii il consumau, dar spanacul era destinat numai nobililor.

Spanacul a trezit aprecierea de-a lungul timpului in special pentru faptul ca detine surse importante de minerale. Mai exact, 100 g spanac contin 510 mg de sodiu, 375 mg potasiu, 49 mg de calciu, cate 37 mg fosfor si magneziu, 29 mg sulf, 2-6 mg fier. De asemenea, spanacul este bogat in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP si mai multi antioxidanti vitali.

O portie de spanac contine o cantitate de proteine similara cu cea existenta in peste, pui sau oua.

Cura cu spanac ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si reduce aparitia ridurilor. in plus, aceasta cura se recomanda chiar si bolnavilor de cancer sau in prevenirea acestei maladii.

Pentru ca efectul sa fie maxim, spanacul trebuie sa se consume crud.

Consumul de spanac mai contribuie la cresterea diurezei, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare.

Si in osteoporoza este benefic, datorita vitaminei K pe care o contine si care ajuta la intarirea sistemului osos.

Dieta cu spanac contribuie totodata la tonifierea miocardului si stimuleaza activitatea inimii. De aceea, cardiacii ar trebuie sa faca regulat cure cu spanac.

Clorofila pe care o contine in combinatie cu fierul, regenereaza sangele si creste continutul de hemoglobina, iar datorita acidului folic, spanacul previne anomaliile sistemului nervos si contribuie la buna functionare a creierului.

Spanacul are proprietati antiinflamatorii, de aceea se recomanda bolnavilor de artrita, dar si celor care au probleme cu vederea. Luteina din compozitia spanacului protejeaza ochii impotriva cataractei si reduce riscul pierderii vederii.

Iata cateva indicatii, referitoare la reteta recomandata pentru cei care au probleme cu vederea: se amesteca in parti egale suc de spanac cu suc de broccoli – si acesta contine luteina – si se beau 300 ml pe zi, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de sapte zile se reia tratamentul.

Sucul de spanac se recomanda in combaterea mai multor afectiuni:

* in anemie: inaintea meselor, principale se bea un amestec de 200 ml suc de spanac cu 100 ml suc de urzica.

* in afectiuni ale oaselor: se consuma 200 ml suc, bogat in vitamina K, importanta pentru sanatatea oaselor. Aceasta cantitate contine 200 la suta din doza recomandata zilnic.

* in ateroscleroza: zilnic se bea un pahar de suc de 200 ml.

* in astenie fizica si nervoasa: dimineata se bea o portie de suc, adica 200 ml; aceasta contribuie la eliminarea toxinelor;

* in caz de cardiopatie ischemica: se bea zilnic un pahar de 200 ml

* in cancer (ca adjuvant) — se beau doua pahare de suc pe zi: primul trebuie baut dimineata pe stomacul gol, iar efectul este salutar si dupa chimioterapie; a doua portie se bea inaintea mesei de pranz.

* in diabetul zaharat doza de suc este de 500 ml si se bea dimineata. Cura dureaza 30 de zile. in plus, s-a descoperit recent ca magneziul din spanac scade riscul diabetului de tip II.

* in pancreatita: 30 g polen, bine maruntit, se adauga in 100 ml suc. Acest tonic se bea dimineata, pe stomacul gol.

Dar sunt si cateva indicatii. Spanacul trebuie consumat cu moderatie si doar temporar de reumatici, hepatici, bolnavii de litiaza renala sau inflamatii intestinale.

 

Tag:
Articolul următor

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul