Scrie...

SANATATE

Sarcina si obezitatea

Share

Cele 9 luni de sarcina sunt pentru multe femei o perioada in care toate poftele alimentare sunt satisfacute si in care restrictiile alimentare lipsesc cu desavarsire. Desigur ca nicio mamica nu s-ar putea gandi sa tina dieta in sarcina.

Dar „mancatul cat pentru doi” din perioada de sarcina le poate lasa pe femei cu kilograme in plus pe toata viata. Cercetatorii spun ca femeile care se ingrasa prea mult cand sunt insarcinate au un risc crescut de obezitate si de alte probleme de sanatate, ca de exemplu hipertensiunea arteriala.

Acestea au fost concluziile unui studiu realizat de catre cercetatorii din cadrul Universitatii din Bristol. Astfel, chiar daca o crestere in greutate este normala in aceasta perioada in care copilul se dezvolta, cercetatorii sustin ca o cantitate prea mare de tesut adipos in organismul viitoarei mamici expune si bebelusul la riscuri foarte mari de sananate.

Se recomanda ca, in primele 6 luni de sarcina, sa se consume un regim zilnic de 1940 de calorii. In ultimele 3 luni este necesar un adaus zilnic de doar 200 de calorii, echivalentul unei salate de fructe sau a unui iaurt. Cercetatorii din Bristol au descoperit ca femeile care se ingrasa prea mult in sarcina, au un risc de trei ori mai mare de a deveni supraponderale, obeze 16 ani mai tarziu.

Mai mult, femeile care se ingrasa peste masura in timpul celor 9 luni de sarcini isi supun copilul pericolului de a suferi de boli cardiace. Predispozitia copilului catre aceste boli de poate vedea inca de la varsta de 9 ani.

La aceasta varsta frageda copilul va avea mai multe kilograme, o talie mai groasa, mai multa grasime si un nivel inferior de colesterol bun, comparativ cu alti copii de varsta lui.

Studiul s-a realizat pe 5.000 de femei, care au fost monitorizate inainte de a ramane gravide si in timpul sarcinii. In cazul femeilor care au depasit numarul de kilograme pe care ar fi trebuit sa le acumuleze, s-a observat ca si copilul era cu 1 kg mai greu, in medie, avea si o talie mai mare cu 2,5 centimetri, 900 grame de grasime in plus si o presiune a sangelui mai mare decat in mod normal.

Articol scris de Adina Rusu, speciliast in nutritie si dietetica

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *