Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Atentie! Inghetata se comporta ca un drog!

Share

Marii amatori de inghetata ar manca intr-una, creierul lor reactionand la fel ca in cazul dependentei de drog.

O echipa de cercetatori de la Oregon State University ar fi putut studia comportamentul consumatorilor in cazul altor alimente, dar au ales inghetata si anume milk-shake-ul cu inghetata de ciocolata. Este o placere care induce dependenta la cei care mananca regulat. Cu cat mananca mai mult, cu atat simt o pofta mai mare. Cauza ar fi o activare insuficienta a zonelor cerebrale implicate in „circuitul recompensei”.

Cercetatorii au observat acest mecanism studiind activitatea cerebrala la un grup de 150 de studenti sanatosi, cu greutate normala. Ei au fost invitati sa nu manance nimic in cele cinci ore dinaintea experimentului. Au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare si indeosebi despre consumul de inghetata. La test, fiecare a baut cate o gura de milk-shake si o bautura fara gust deosebit. S-a constatat ca, la cei care mancau des inghetata, „circuitul recompensei” s-a activat, dar mult mai putin decat la consumatorii ocazionali. Altfel spus, pentru a ajunge la acelasi nivel de placere, ei trebuie sa manance mai multa inghetata.

Intr-un articol aparut in revista American Journal of Clinical Nutrition, autorii arata ca scaderea activarii „circuitului recompensei” permite intelegerea comportamentelor ce constau in alimentatie excesiva, care duc la obezitate. Se insista pe importanta unui regim alimentar echilibrat, cu putin din toate, dar in cantitati moderate.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *