Cercetătorii de la Centrul Național de Sănătate din orașul Bordeaux, Franța, consideră că utilizarea permanentă a uleiului de măsline în salate și chiar la prăjit ar putea scădea cu 41% riscul de infarct miocardic și alte afecțiuni cardiovasculare.
În urma unei investigații în care au fost antrenați peste 8.000 de locuitori din Italia, Grecia, Spania, Marea Britanie și Franța, ei au constatat o incidență ridicată a atacurilor de cord la rezidenții din Marea Britanie.
Oamenii de știință explică acest fapt prin preferința britanicilor pentru grăsimile de origine animală, în timp ce locuitorii țărilor mediteraneene s-au dovedit a fi mai sănătoși, deoarece preferă de departe uleiul de măsline la gătit.
Uleiul de măsline, spun experții, conține o cantitate mare de grăsimi sănătoase omega-9, care pot preveni inflamarea vaselor de sânge și pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce are un impact pozitiv asupra întregului sistem cardiovascular.
În plus, stomacul uman absoarbe mai ușor uleiul de măsline decât grăsimile animale, mai spun ei în pledoaria pentru consumul de ulei de măsline.
Citește și Viitorii tați trebuie să renunțe la fumat!