Nimeni nu îndrăznește să conteste faptul că pentru omul modern produsele alimentare nu sunt doar o sursă de energie, ci și o sursă de încântare gastronomică. Din această cauză, trebuie să facem distincția între foamea reală și foamea emoțională.
Multe persoane mănâncă nu pentru că le este cu adevărat foame, ci pentru că au vrut doar să se delecteze cu ceva gustos.
Așa apare dorința de a avea cât mai multe gustări între mese și de a mânca mai mult și mai mult.
Se pare că, în multe cazuri, foamea nu apare doar ca o necesitate fiziologică, ci și ca o dependență emoțională de produse alimentare, care ne face să mâncăm prea mult, să „câștigăm” kilograme în plus, extrem de dăunătoare pentru sănătate.
Dieteticienii și psihologii spun că gustările asociate cu foamea emoțională cauzează adesea creșteri în greutate.
În cazul în care puteți învăța să distingeți foamea fiziologică de cea emoțională, vă veți controla mai bine dieta și vă veți opri din mâncat atunci când nu este nevoie.
Deci, care este diferența între foamea reală și cea emoțională?
În primul rând, dacă aveți dorința de a mânca ceva gustos după o masă sau la scurt timp după aceea, e clar că avem de-a face cu o dependență emoțională.
În mod normal, acest sentiment de foame poate apărea numai după ce stomacul digeră toate alimentele primite anterior, dar nu mai devreme de 2-4 ore.
Foamea emoțională poate apărea în orice moment, de multe ori cu totul neașteptat, în timp ce foamea reală este periodică.
În cazul foamei reale, vrem să mâncăm (și gata) preparate culinare simple, alimente sănătoase și nu preparate prea sofisticate.
În schimb, dependența emoțională de produse alimentare este foarte capricioasă, sub influența acesteia veți începe să visați tot felul de delicatese speciale, cum ar fi icre negre sau tort.
Foamea emoțională este adesea cauzată de organele de vedere sau miros. De exemplu, veți vedea un tort frumos și vi se va face foame.
În asemenea situații, întrebați-vă dacă ați putea înlocui tortul cu o farfurie de supă, de exemplu. Dacă răspunsul va fi nu, atunci nu este vorba despre o foame adevărată.
Având în vedere că foamea emoțională este doar în creier, există posibilitatea să uitați de ea, dacă va distrage altceva atenția.
Foamea reală nu poate fi păcălită, deoarece stomacul gol va cere în continuare alimente, până i se vor oferi.
Așadar, dacă ați câștigat câteva kilograme în plus, este bine ca, înainte să începeți un regim drastic, să identificați care au fost cauzele care au dus la creșterea în greutate.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist – dietetician