În afara măsurilor de tratament, se recomandă statul cât mai puţin în picioare, masaje uşoare în sensul circulaţiei de întoarcere a sângelui, iar în timpul nopţii picioarele să aibă o poziţie uşor ridicată pe o pernă.
Zilnic, se vor face duşuri uşoare reci şi se va merge câteva minute în vârful degetelor.
Din poziţia culcat, picioarele se ridică vertical şi se pendulează câteva minute. Este indicat masajul reflexogen al tălpilor.
Ca regim alimentar, este bine să se renunţe complet la carnea de porc, grăsimi animale, mezeluri şi conserve, în favoarea unei diete vegetariene.
Un remediu excelent în tratamentul varicelor se prepară din 600 ml suc de ceapă roşie şi 300 g miere de salcâm sau fâneţe.
Se stoarce ceapa mărunţită şi se strecoară printr-o pânză deasă sau tifon. Sucul rezultat se trece într-o sticlă curată şi se adaugă miere. Se amestecă bine şi se păstrează la frigider.
Se ia câte 50 g, înainte sau după cele 3 mese principale, timp de o lună. După o pauză de o lună de zile se poate repeta, până la dispariţia varicelor.
Se recomandă câte o serie de o lună, de două ori pe an, primăvara şi toamna. Dacă nu se ţine la frigider, preparatul devine toxic. Este contraindicat în caz de gastrite hiperacide şi ulcere de stomac şi duoden.
Ceaiuri simple
Fitoterapia recomandă cura cu boabe de ienupăr, aceasta dacă nu există vreo boală inflamatorie renală şi cura cu suc de orz verde – câte 50 ml, de 3 ori pe zi.
Apoi, ceaiul de traista ciobanului şi infuziile din frunze de alun (25 g la 1 l de apă) sau viţă de vie (80 g la 1 l), câte 2-3 căni, zilnic, între mese.
Eficientă este şi tinctura din frunze de alun (100 g frunze uscate macerate timp de 10 zile în alcool de 70°), câte 20-30 de picături pe zi.
Mai sunt recomandate infuziile din coada şoricelului, păpădie, pătlagină, răchitan, sunătoare, frunze de urzică, flori de urzică moartă, frunze de jales şi decoct din rădăcină de tătăneasă.
O cură cu ceaiuri care dă rezultate excepţionale este din 2 căni pe zi ceai de coada calului şi 3 căni pe zi ceai de urzică.
În paralel, se unge locul varicos cu alifie de gălbenele. După o lună de tratament, varicele se reduc în dimensiune şi încetează să mai doară. Se continuă până la ameliorarea totală.
Citește și Remediile naturiste din China prezintă potențial toxic
Amestecuri de plante
Se pot bea cate 2-3 căni pe zi cu infuzie din următoarele amestecuri de plante:
* urzică (3 linguri), coada şoricelului, flori de pansele şi rădăcină de soia (2 lg din fiecare);
* rădăcină de dracila (50 g), scoarţă de castan sălbatic (40 g) şi cireşe amare uscate (10 g);
* rădăcină de tătăneasă, rădăcină de dracila, fumăriţă, turiţa mare, gălbenele, salvie sau frunze de jales, coada calului (20 g din fiecare);
* mentă, salvie sau frunze de jales, flori de verbină ţi busuioc (20 g din fiecare).
De 2 ori pe zi se consumă un păhărel cu vin preparat astfel: 100 g coajă de castan şi 20 g frunze de iederă se macerează, timp de 10 zile, într-un litru de vin dulce şi 200 ml alcool.
Utilizare externă
Durerile la nivelul picioarelor şi umflarea lor se calmează rapid dacă se unge zona afectată cu ulei de mentă amestecat cu ulei de limba mielului.
Acelaşi efect îl are învelirea picioarelor într-o pânză muiată în decoct de coajă de stejar, rece (un pumn la 1 l de apă).
Pentru descongestionarea şi revitalizarea ţesuturilor afectate de varice sunt indicate cataplasmele cu foi de varză proaspete şi uşor strivite.
Orice tratament intern va fi însoţit de ungerea zonei afectate cu alifie de gălbenele.
De reţinut că, în cazul varicelor, băile, compresele, cataplasmele, împachetările calde şi sauna sunt interzise.
La fel şi eforturile fizice mari, săriturile, tropăitul, masajele brutale şi expunerea varicelor la soare puternic, acestea putând provoca spargeri şi hemoragii.
Citește și Cum recunoașteți și cum tratați durerile cervicale