Consumul zilnic de carne de vită, porc sau miel crește clar riscul de mortalitate, îndeosebi în cazul în care carnea este procesată, arată un studiu american apărut recent.
Acest risc scade cu 7% – 19% dacă acest tip de carne este înlocuit cu pește sau pasăre, în funcție de alimentul de substituție, precizează An Pan, de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Harvard (Massachusetts), principalul autor al studiului publicat în ediția online a Archives of Internal Medicine.
„Am observat că un consum regulat de carne roșie duce la un risc crescut de mortalitate ca urmare a unor boli cardiovasculare și cancere”, scriu cercetătorii, care consideră carne roșie carnea de vită, porc și miel.
Riscul este și mai mare în cazul cărnii procesate, categorie care cuprinde costița, cârnații și salamul.
Consumarea zilnică a unei porții de carne roșie proaspătă sau procesată crește riscul de mortalitate cu 12% față de persoanele care consumă puțin sau deloc.
Creșterea riscului sporește la 13% pentru carnea neprocesată și la 20% în cazul cărnii procesate, adaugă studiul.
„Înlocuirea unei porții de carne roșie cu pește, pasăre, nuci, legume uscate, produse lactate ușoare sau cereale complete reduce semnificativ riscul de mortalitate”, încheie cercetătorii.
Citește și Unghiile vă arată dacă aveți probleme cu inima
Autorii au analizat datele a două studii realizate pe 37.698 bărbați și 83.644 femei, observați timp de 20 de ani.
Carnea roșie este o importantă sursă de proteine și studii realizate anterior demonstraseră că cine consumă regulat astfel de carne prezintă un risc crescut de diabet și boli cardiovasculare, precum și de cancere.