Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Koln, Germania, a analizat modul cum lipsa de odihnă poate activa zone ale creierului legate de apetit și de hormonii care ne arată când suntem înfometați.
Concluziile au fost că lipsa somnului crește nevoia de alimente tip junk-food, iar dacă dormitul insuficient se menține, atunci crește și riscul de obezitate.
Cercetătorii au selectat 32 de bărbați tineri cu vârste între 19 și 33 de ani, care au urmat toți același regim alimentar la cină, cu paste și carne tocată, iar la desert un măr și iaurt de căpșuni.
Participanții au fost apoi împărțiți: un grup a plecat acasă cu un aparat care a înregistrat orele de somn, iar celălalt grup a rămas în laborator toată noaptea pentru a realiza diferite activități, astfel încât să nu doarmă.
A doua zi au fost supuși unor analize pentru a se vedea nivelul zahărului în sânge ăi al hormonilor legați de stres și pofta de mâncare.
Ei au participat de asemenea la un joc compus din mai multe imagini cu junk-food, precum dulciuri pe bază de ciocolată și alte produse nealimentare, precum pălării, pentru a vedea cât erau dispuși să plătească la o scară între 0 și 3 euro.
Rezultatul a arătat cum lipsa somnului sporește valoarea subiectivă a hranei comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implică amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, și hipotalamusul, având legătură cu pofta de mâncare.
„Aceste date sugerează o conexiune între lipsa odihnei și excesul de alimentație și consecința directă a riscului de obezitate”, au precizat cercetătorii germani.
Citește și Carnea de miel conține multe calorii și colesterol