Gemul de ardei iute este un produs clasic din Calabria, unde ardeiul iute este extrem de folosit in bucataria locala. Acest gem gustos si picant este ideal pentru a fi consumat cu diferite branzaturi, fie ca vorbim depre urda sau cascavalul romanesc sau despre alte tipuri de branzeturi maturate italiene sau frantuzesti.
Ingrediente:
- Ardei iuti – rosii, picanti, proaspeti – 200 g
- Ardei grasi – rosii – 800g
- Vin – rosu – ½ pahar
- Zahar – 500g
- Sare – un varf
Spalati, uscati și taiati in doua ardeii grasi, apoi taiați jumatatile foarte marunt, inlaturand filamentele albe din interior si semintele; procedati in acelasi mod si cu ardeii iuti.
Puneti cele doua tipuri de ardei intr-un vas impreuna cu zaharul, sarea si vinul; puneti vasul pe aragaz, la foc mic.
Acoperiti vasul cu un capac si lasati pe aragaz aproximativ o ora. Dupa acest interval, dati gemul printr-un storcator de fructe obtinand o pasta cremoasa.
Mai puneti amestecul pe foc pentru inca jumatate de ora, mestecand, din cand in cand, cu o lingura de lemn.
Cand gemul devine dens, opriti focul si puneti gemul in borcane curate. Puneti capacele si lasati sa se raceasca.