Scrie...

SANATATE

Privitul la televizor scurtează viața cu 5 ani!

Share

Practicarea timp de 15 minute pe zi a unor exerciții fizice ar putea crește speranța de viață cu trei ani, în timp ce privitul la televizor 6 ore zilnic ar putea-o reduce cu cinci ani, arată doua studii publicate recent.

Avertismentele în privința riscurilor unei vieți prea sedentare nu sunt noi, dar cele două studii, realizate în Taiwan și Australia pe voluntari și publicate de două reviste medicale britanice , The Lancet si British Journal of Sports Medicine, insistă pe riscurile implicate.

În Taiwan, 400.000 de voluntari au fost plasați sub observație medicală completă timp de 8 ani și împărțiți în diferite categorii, în funcție de modul lor de viață: deloc sau puțin activi, mediu activi, activi și foarte activi. Echipele de cercetători au comparat apoi persoanele care făceau exerciții fizice și pe cele care nu făceau deloc. Rezultatele au arătat că oamenii care făceau 15 minute de exerciții fizice pe zi prezentau în general un risc de mortalitate cu 14% mai mic și riscul de cancer era redus cu 10%, speranța de viață fiind în medie cu trei ani mai mare. Este valabil pentru bărbații și femeile de orice vârstă, ca și pentru persoanele cu riscuri cardiovasculare.

În schimb, persoanele care nu faceau niciun fel de exerciții fizice prezentau un risc de mortalitate cu 17% mai mare față de cele care practicau câteva exerciții fizice.

Un alt studiu a fost realizat în paralel la Universitatea din Queensland, Australia, fiind analizate datele culese în doi ani de la 11.000 de adulți în vârstă de cel puțin 25 de ani. A rezultat că cine petrece 6 ore pe zi în fața televizorului are o speranță de viață scurtată cu cinci ani, din cauza inactivității fizice implicate de această ocupație.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *