Meseria de nutriţionist a fost introdusă în „Nomenclatorul de meserii” de ceva timp, iar specialişti în Nutriţie şi Dietetică ies în continuu de pe băncile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T Popa” Iaşi.
Cu toate acestea „nutriţionişti” se găsesc la tot pasul şi pe toate posturile de televiziune.
De cele mai multe ori, aceştia se autointitulează „consultanţi în nutriţie”, nu au făcut nici o zi de şcoală medicală şi, pe lângă faptul că vă pot aduce prejudicii importante sănătăţii, au drept scop principal doar obţinerea unor câştiguri însemnate din vânzarea de suplimente nutritive sau de cărţi care vă învaţă cum să slăbiţi „rapid, fără efort, mâncând oricând, orice”!
Desigur că nu putem să nu le amintim aici pe „divele” care după diete crunte şi înfometare şi după intervenţia divină a chirurgiei plastice ne povestesc, în cărţi desigur, cum să faci să trăieşti sănătos şi, de ce nu, să mai ai, în plus, şi o „siluetă de invidiat”!
Iată cum îi puteţi recunoaşte cu uşurinţă pe aceşti falşi nutriţionişti:
- Nu trebuie să îi cautaţi dumneavoastră! Vă caută ei, vă sună pentru că aţi fost recomandat de un prieten sau pur şi simplu vă opresc pe stradă! Totul ca să vă ofere sfatul lor atât de important, pe care l-aţi aşteptat toată viaţa!
- „Consultaţia” se finalizează în cele mai multe cazuri cu diagnostice foarte dure, aflaţi (pentru prima oară) că suferiţi de afecţiuni foarte grave.
- Medicamentele tradiţionale nu vă sunt de folos şi nu fac altceva decât să vă intoxice!
- Singurele care vă pot ajuta sunt suplimentele nutritive, shake-urile sau ceaiurile pe care vi le „oferă” ei… la un preţ mai mult sau mai puţin piperat!
- Suplimentele vândute de ei sunt cele mai bune, nu conţin substanţe „de sinteză” şi sunt fabricate în urma a numeroase studii şi cu sprijinul a numeroşi cercetători!
- În majoritatea cazurilor, şarlatanii nutriţionişti sunt măcar supraponderali dacă nu obezi, dar asta nu-i împiedică să dea sfaturi de nutriţie!
Nu vă mai lăsaţi păcăliţi, deoarece o faceţi nu doar pe banii, ci şi pe sănătatea dumneavoastră! Specialiştii în nutriţie şi dietetică au studii medicale!
Faceţi diferenţa între un specialist în nutriţie şi un simplu agent de vânzări! Și, nu în ultimul rând, priviţi-l cu obiectivitate pe cel care vă dă sfaturi – nu uitaţi că o imagine poate face cât 1.000 de cuvinte!
Citește și 5 greşeli care le duc pe femei la eşec