Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi. Consumat proaspăt, în salate sau alte preparate culinare, el este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului.
Prin compoziţia sa, pătrunjelul întăreşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.
Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier şi mangan (100 g pătrunjel proaspăt conţine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier şi 0,5 mg mangan).
Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conţinutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac. Practic, cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg).
Pătrunjelul mai conţine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă, precum şi un aminoacid numit histidină, care frânează dezvoltarea tumorilor.
Pătrunjelul întăreşte sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecţios, elimină sau limitează procesele inflamatoare.
Pătrunjelul este diuretic (eliminând apa, ureea, acidul uric şi clorurile) şi depurativ, antiseptic al sângelui, al tubului digestiv şi al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, antirahitic şi antiscorbutic, stimulator al expectoraţiei (eliminând din bronhii şi plămâni substanţele dăunătoare).
De asemenea, pătrunjelul împiedică uscarea conjunctivei şi a corneei, favorizează creşterea transpiraţiei (contribuind şi în acest fel la eliminarea toxinelor), este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului şi alcoolului.
Pătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecţioase, alergii, convalescenţă, bătrâneţe, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic şi intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecţiuni hepatice (hepatită, ciroză, colicistită), afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstrual neregulat, celulită.
Pentru toate acestea se recomandă o cură cu salată de pătrunjel: se mărunţeşte o legătură de pătrunjel proaspăt, se adaugă puţin ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac sau de susan; se mănâncă, zilnic, câte o astfel de salată, timp de 10-14 zile.
Cura este tonică şi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii. Această salată este benefică şi pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool.
Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Apiolul, o substanţă conţinută de pătrunjel, stimulează contracţiile uterine şi diminuează secreţia de lapte, pe care o poate chiar opri dacă pe sâni se aplică frunze strivite de pătrunjel.