Stimularea și întărirea imunității nu se poate face decât pe un organism spălat de toxine.
Starea de sănătate a trupului și a sufletului se bazează într-o mare măsură pe echilibrul între două procese fundamentale ale ființei noastre: asimilarea și eliminarea.
Cel mai adesea, boala și suferința apar atunci când, într-o formă sau alta, asimilăm mai multe toxine decât putem elimina.
Dacă, de exemplu, trăim într-o aglomerație urbană și inspirăm zilnic noxele a sute și mii de țevi de eșapament, bem o apă de calitate îndoielnică și ne hrănim cu alimente „presărate” cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi împovărat de substanțe nocive.
Această împovărare va duce la o scădere a capacității naturale de apărare, iar de aici până la boală nu mai este decât un singur pas.
În plan psihologic, lucrurile stau exact la fel: neliniștile, conflictele, supărările și alte emoții negative mai mici sau mai mari se adună, iar sufletul nostru intră în criză.
Forma de manifestare poate fi o iritabilitate trecătoare, insomnie sau, mai rău, depresie, însă fenomenul este identic: o încărcare a ființei cu toxine (de data aceasta psihice), care duce la îmbolnăvire.
Nu putem pleca de la îndatoririle noastre pentru a ne izola într-un loc unde apa și aerul sunt limpezi și curate, unde stresul vieții cotidiene nu ne mai „ajunge” din urmă.
Soluția este să ne despovărăm cât mai repede de toate impuritățile adunate în ființa noastră, regăsindu-ne astfel echilibrul.
Mijloace de purificare
Atât pentru eliminarea toxinelor fizice, cât și a celor psihice, medicina naturistă ne pune la îndemână mijloace de purificare cât se poate de eficiente.
Aplicarea acestora este extrem de importantă. Întărirea imunității (o fază ulterioară purificării) nu se poate face decât pe un organism spălat de toxine.
Ca să poată lupta, celulele de apărare au nevoie de un drum curat.
Rolul plantelor depurative este să facă o „curățenie generală” a organismului, determinând intensificarea eliminării reziduurilor pe toate căile principale: transpirație, urină și fecale.
Purificarea determinată de ele este atât de intensă, încât la persoanele foarte intoxicate pot apărea într-o primă fază fenomene derutante și nu întotdeauna foarte plăcute: transpirație abundentă și cu miros neplăcut (după care se reduce cantitativ și devine inodoră), urinare frecventă, mici erupții tegumentare (care se vindecă extrem de rapid, fiind vorba de o reacție de vindecare).
Fitoterapia dispune de peste 30 de plante depurative, unele mai intense ca acțiune, altele mai blânde. Acestea pot fi găsite în magazinele naturiste.
Tratamentul de dezintoxicare
Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinată în primul rând de gravitatea problemelor cu care se confruntă acestea.
Pentru o persoană sănătoasă, cu un regim de viață moderat și fără vicii majore, două săptămâni de tratament cu una dintre aceste plante sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunități pe perioada sezonului rece.
Persoanele foarte sensibile la răceli, care au eventual afecțiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine să facă minimum o lună de tratament cu una dintre aceste plante depurative, cura putând fi prelungită atât cât se simte nevoia.
O astfel de cură ne va face să ne simțim mai ușori, ne conferă în timp un anumit gen de prospețime, reflectată printr-o capacitate de muncă sporită, un somn mai odihnitor, o piele mai curată și mai strălucitoare, o rezistență fizică și psihică mai bună.
Apoi, remediile de stimulare imunitară „prind” mult mai bine și mai repede după un astfel de tratament depurativ.
Cura cu trei-frați-pătați ajută în special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronșita și astmul), precum și a bolilor alergice de tot felul.
Cura cu tinctură de ienupăr mărește foarte mult imunitatea la nivelul rinichilor și a vezicii urinare, ceea ce duce la eliminarea promptă a cistitelor, nefritelor și a anumitor forme de uretrită.
Cura cu tinctură de fructe de soc elimină constipația și ajută la o scădere rapidă în greutate.
Ceai din trei-frați-pătați
Pentru utilizări terapeutice, de la trei-frați-pătați (Viola tricolor) se recoltează doar părțile aeriene – tulpină, frunze și flori, toate în timpul înfloriri.
Planta conține saponozide, flavonoide, compuși salicilici, carotenoide, antociani, tanin, ulei volatil, vitaminele C și A. Are acțiune depurativă (curățind sângele de toxine), diuretică, antialergică, ușor laxativă, fluidifică și elimină secrețiile bronhice.
Ceaiul din această plantă este recomandat în bronșite cronice, astm, afecțiuni renale, eczeme, urticarii, furunculoză, constipație.
Rezultate deosebite se obțin în cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (guturai și bronșită). Este elixirul numărul unu în bolile de piele de orice tip. Pentru aceasta, se beau 1-2 litri de ceai pe zi, în cure de 1-3 luni.
Pentru obținerea ceaiului, se pun 4 lingurițe de plantă la 500 ml apă plată sau de izvor.
Planta se lasă să macereze la temperatura camerei, de seara până dimineața, când se filtrează, punându-se maceratul deoparte.
Planta rămasă după filtrare se opărește, vreme de jumătate de oră, cu jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la răcit, după care se strecoară și se amestecă în maceratul obținut anterior.
Astfel, se obține circa un litru de ceai, care păstrează foarte bine calitățile excepționale ale acestei plante. Preparatul va fi băut pe parcursul unei zile.
Decoct cu boabe de ienupăr
Boabele de ienupăr (Juniperus communis) se culeg iarna, perioadă când ajung la maturitate deplină.
Principiile active din aceste fructe acționează diuretic, sudorific, expectorant, antitusiv, antispastic și antireumatic. Activează puternic metabolismul.
Fiind un depurativ foarte puternic, ienupărul favorizează eliminarea toxinelor din organism prin diureză și transpirație.
Pentru aceasta, fitoterapia recomandă un decoct diluat din 10-20 de boabe, care se fierb 5 minute într-un litru de apă. Cantitatea se bea în cursul unei zile. Se recomandă în cure de primăvară.
Fructele de ienupăr se pot consuma și ca atare. Pentru a face o cură completă, aveți nevoie de 213 boabe.
În prima zi, se mestecă 4 boabe de ienupăr, a doua zi 5 boabe și așa mai departe, până la 13 zile, apoi se scade câte un bob pe zi, până se ajunge iarăși la 4 boabe.
Înainte de a fi înghițite, boabele se mărunțesc bine cu dinții. Se consumă, întotdeauna, pe stomacul gol. Pe parcursul curei, nu se consumă deloc carne și se reduce consumul de prăjeli, alimente conservate sau cu aditivi alimentari.
În cazurile de cistită, nefrită, pielonefrită sau uretrite se ia o linguriță de tinctură în jumătate de pahar de apă, pe stomacul gol, de 3 ori/zi.
Acest remediu vindecă până și cele mai rezistente forme de cistită și uretrită, care nu răspund nici la cele mai puternice antibiotice.
În infecțiile urinare, dar și renale, tratamentul cu ienupăr are efecte imediate: în 24-48 de ore dispar aproape complet simptomele supărătoare. Este important însă ca tratamentul să nu fie oprit, deoarece boala poate reapărea.
În uretrite și epididimite, ienupărul este un remediu foarte rapid, care înlătură simptomele în câteva zile.
Este nevoie de multă atenție, pentru că înlăturarea acestor simptome poate ascunde și o evoluție discretă și foarte periculoasă a bolii.
Când au dispărut toate simptomele, este bine să fie făcut un nou set de analize.
Mai trebuie știut că efectul antiinfecțios al ienupărului nu ține loc de sistem imunitar, care este factorul esențial pentru ca cistitele, nefritele, uretritele să nu recidiveze.
În aceste cazuri însă trebuie avută mare grijă, deoarece cura și tratamentele cu boabe de ienupăr sunt contraindicate bolnavilor cu afecțiuni renale inflamatorii, persoanelor cu infecții renale și urinare acute, deoarece produce iritații resimțite sub forma unor usturimi.
De asemenea, administrarea îndelungată poate provoca iritații renale. Nici un preparat de ienupăr nu se administrează mai mult de 6 săptămâni.
Cura cu ienupăr este contraindicată în nefrita acută și cronică, în nefroză, deoarece poate provoca hematurie și chiar hemoragii intestinale.
De aceea, pentru a verifica sensibilitatea la ienupăr în toate aceste cazuri, se începe tratamentul cu un sfert de doză și se mărește, progresiv, cantitatea până la doza normală.
Dacă usturimea și senzația de iritare s-au intensificat foarte mult, tratamentul se întrerupe.
Este bine ca măcar în aceste cazuri, tratamentele cu ienupăr să fie făcute cu acordul medicului de familie, sub supraveghere medicală. Pentru a amplifica efectul detoxifiant al ienupărului, este bine să fie făcută și o cură cu ceai laxativ.
Tinctură din fructe de soc
Fructele de soc (Sambucus nigra) sunt cunoscute ca remediu de primă mână în curele de slăbire și de dezintoxicare rapidă a organismului.
Mai mult, preparatele din fructe de soc sunt un puternic concurent al medicamentelor antivirale, ajutând la vindecarea majorității bolilor degenerative, la prevenirea bolii canceroase, la combaterea tumorilor benigne, prelungind tinerețea biologică.
Substanțele conținute de fructele de soc blochează infectarea celulelor sănătoase de către virusurile gripale și, ca atare, stopează boala, atât în fazele incipiente, cât și în cele avansate.
Bolnavii de gripă vor lua, pe parcursul unei zile, 2-4 linguri de tinctură diluată în apă, timp de 7-10 zile la rând. Vindecarea se va face mult mai rapid.
Tinctura se obține prin amestecarea sucului proaspăt din fructe de soc cu alcool alimentar.
Într-o sticlă, se pun un pahar de suc din fructe de soc și un pahar de alcool alimentar, după care se agită bine amestecul pentru omogenizare.
Tinctura se pune la păstrare în sticla bine închisă, la loc întunecos și rece. Se iau 1-4 linguri/zi, ca remediu în curele de slăbire, ca detoxifiant în bolile cronice și degenerative, pentru sporirea imunității.
Pulberea din fructe de soc (boabe uscate și măcinate fin cu rășnița de cafea) este recomandată în tratarea avitaminozelor. Se iau 3-4 lingurițe de pulbere pe zi, pe stomacul gol.
Pentru combaterea constipației și tratamentul constipației cronice, se iau dimineața, pe nemâncate, 1-3 linguri de tinctură într-o cană cu apă.
Tratamentul se face vreme de 4 săptămâni la rând și se poate relua, la nevoie, după o pauză de 5-7 zile.
O cură de 30 de zile cu tinctură din fructe de soc, câte 2 linguri/zi, are efecte surprinzător de puternice în tratarea tumorilor maligne, prin activarea sistemului imunitar.
Când apar primele simptome ale unei erupții herpetice, se ia câte o lingură de tinctură diluată în puțină apă, câte 3-4 doze/zi. Se menține tratamentul timp de o săptămână.
Fructele de soc conțin anumite principii active care anihilează mecanismul enzimatic prin care virusurile pătrund în celulele sănătoase, stopând astfel boala ori grăbind vindecarea.
Tinctura și sucul din fructe de soc sunt contraindicate în cazurile de diaree acută și cronică. A se evita depășirea unui consum zilnic de 200 g fructe.