LOADING

Scrie...

Alimentele organice reduc nivelul de expunere la bacterii

Share

Produsele alimentare si carnea organica nu sunt de obicei mai bune pentru organism decat hrana conventionala atunci cand se pune problema continutului de vitamine si de nutrienti, dar in general pot reduce nivelul de expunere la pesticide si bacterii rezistente la antibiotice, conform unui studiu publicat in SUA.

„Oamenii aleg alimentele organice dintr-o varietate de motive. Unul dintre acestea este cel legat de aparentele beneficii asupra sanatatii”, sustine Crystal Smith-Spangler, coordonatoarea echipei de cercetatori de la Universitatea Stanford si de la Veterans Affairs Palo Alto Health Care, care a realizat acest studiu.

„Atat pacientii dar si familiile noastre ne intreaba daca sunt considerente legate de sanatate pentru a alege alimentele organice”, a mai adaugat ea.

Echipa de cercetatori americani a comparat rezultatele a peste 200 de studii privind starea de sanatate a persoanelor care mananca hrana organica comparativ cu cei care consuma alimente conventionale, precum si studii privind nivelul nutritiv dar si de contaminare al diferitelor tipuri de alimente.

Categoriile de alimente cel mai des analizate in aceste studii sunt fructele organice si non-organice, legumele, cerealele, carnea, ouale si laptele.

Conform standardelor Departamentului american pentru Agricultura, fermele organice trebuie sa evite folosirea pesticidelor sintetice si a fertilizatorilor, a hormonilor si a antibioticelor. In plus, alimentele organice se obtin cu costuri de multe ori de pana la de doua ori mai mari decat cele conventionale.

Smith-Spangler si colegii sai au ajuns la concluzia ca nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste concentratia de vitamine intre cele doua tipuri de alimente, singura diferenta fiind un mic surplus de fosfor in alimentele organice.

Avantajele alimentatiei organice se remarca insa in cazul expunerii la pesticide si bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult de o treime dintre alimentele conventionale contineau reziduuri detectabile de pesticide, comparativ cu doar 7% dintre mostrele de alimente organice. Mai mult decat atat, produsele organice din carne de porc si de pui prezinta un risc cu 33% mai scazut de contaminare cu bacterii rezistente la antibiotice decat produsele similare conventionale. Conform autorilor studiului, insa, cantitatea de pesticide identificata in alimentele conventionale nu depaseste limitele permise, fiind considerata drept sigura pentru consum.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *