Dieta disociată a fost inventată de doctorul William Howard Hay în 1911, fiind cunoscută şi sub numele de „dieta Hay”.
După 16 ani în care a profesat ca medic, doctorul Hay s-a confruntat cu o afecţiune degenerativă a ţesutului renal.
A decis să se trateze prin alimentaţie şi a reusit ca, după trei luni de regim alimentar, să obţină rezultate remarcabile, care i-au surprins chiar şi pe medicii care îl supravegheau.
Astfel au fost puse bazele acestei diete care se baza pe principul că în organism se pot acumula produşi toxici rezultaţi din metabolimul şi din digestia principiilor alimentare, care pot cauza probleme de sănătate.
Hay a considerat că aceste dezechilibre au 4 cauze majore:
* consumul excesiv de carne;
* consumul excesiv de zaharuri rafinate;
* lipsa cunoştinţelor privind chimia digestiei;
* supraalimentaţia.
Regulile de bază ale dietei disociate:
1. Nu consumaţi carbohidraţi, proteine şi fructe acide la aceeaşi masă
2. Consumaţi legume, salată şi fructe ca o parte principală a dietei
3. Consumaţi proteine, amidon şi grăsimi în cantitate limitată
4. Consumaţi cereale integrale, evitând glucidele rafinate şi procesate, cum ar fi alimentele pe bază de făină albă, zahăr şi margarină
5. Lăsaţi să treacă cel puţin 4 ore între două mese la care consumaţi alimente diferite
Teoria
Dieta disociată presupune analiza mecanismelor pe baza cărora se digeră alimentele.
Proteinele au nevoie de un mediu acid. Când sunt ingerate proteinele, acidul clorhidric din stomac activează pesina, enzima care le digeră.
Acest proces are nevoie de un mediu acid care este parţial neutralizat de prezenţa zaharurilor care sunt însoţite de substanţe alcaline, astfel încât proteinele nu sunt digerate complet.
Glucidele au nevoie de un mediu alcalin pentru digestie. Prezenţa proteinelor sau a fructelor acide diminuează această alcalinitate, reducând digestia celorlalţi compuşi chimici.
Astfel, pornind de la această teorie s-au dezvoltat de-a lungul timpului numeroase diete „noi”.
Deşi această dietă are numeroşi susţinători, sunt mulţi oameni de ştiinţă care susţin că sistemul nostru digestiv este structurat astfel încât să poată digera orice combinaţii alimentare.