Energia şi nutrienţii aduşi prin alimente sunt extrem de importanţi în sport. În funcţie de sportul practicat, trebuie adoptat un regim adecvat, ordonat, echilibrat, care să poată susţine efortul făcut.
În cazul unei persoane care practică sport pentru menţinerea condiţiei fizice (de exemplu, fitness – o oră/zi, de 3 ori/săptămână) nu este nevoie de un aport caloric suplimentar, un regim adecvat asigurându-le toată energia şi nutrienţii necesari.
Aşadar, dacă mergeţi la sală de 2-3 ori pe săptămână nu trebuie să şi mâncaţi mai mult.
Probleme deosebite apar în cazul sportivilor profesionişti care au nevoie de un regim alimentar adecvat fiecărui sport în parte.
De exemplu, practicanţii sporturilor de forţă au nevoie de un regim de întreţinere hiperproteic pentru dezvoltarea masei musculare.
Aportul zilnic de proteine poate ajunge până la 4 g/kg corp/zi (faţă de 1 g/kg corp/zi – la un adult obişnuit).
Atenţie, însă, doar dieta hiperproteică nu va duce la creşterea masei musculare, fiind necesare, în plus, şi exerciţii speciale.
Sportivii care practică eforturi de rezistenţă au nevoie de un regim alimentar pentru creşterea rezervelor de energie (creşterea rezervelor de glicogen hepatic şi muscular).
Acest tip de regim are o importanţă deosebită în săptămâna dinaintea unei competiţii şi trebuie supravegheat de un nutriţionist.
Nu doar alimentaţia dinaintea efortului este importantă, ci şi cea de după, deoarece are rolul de a reface rezervele energetice ale organismului.
După un efort mare se recomandă o dietă hipocalorică, hiperhidrică, hiperglucidică, bogată în radicali alcalini (legume, fructe, lactate) pentru a combate acidoza indusă de efort, dar şi în săruri minerale şi vitamine – pentru a compensa pierderile.
Aportul de lichide în sport
În timpul unei ore de efort intens se pot pierde până la 2 litri de apă, în special pentru termoreglare, mai exact vasodilataţie şi transpiraţie (în efortul fizic intens temperatura corpului creşte cu câte 1 grad Celsius la fiecare 5-8 minute).
Aşadar, se pot pierde 2 litri de apă/oră, dar tubul digestiv poate absorbi maxim 1 litru.
Din acest motiv se recomandă consumul de lichide înainte, în timpul şi după finalizarea efortului fizic.
Aşadar, indiferent de sportul pe care îl practicaţi, alimentaţia trebuie să fie la fel de importantă ca antrenamentul practicat zilnic, întrucât performanţa nu poate fi obţinută decât asigurându-i organismului toţi nutrienţii şi energia necesară.
Articol scris de Adina Rusu, nutritionist si dietetician
Citește și Greșeli întâlnite frecvent în cosmetică