A. Alimente antirid
Radicalii liberi atacă toate celulele, inclusiv pe cele din piele, cauzând riduri.
Prin urmare, este esenţial să consumaţi alimente ce conţin antioxidanţi liposolubili care protejează şi hrănesc celulele.
CONSUMAȚI
1. AVOCADO. Aplicăm vitamina E pe ten, dar este important să o procurăm şi din alimente.
Avocado conţine substanţe benefice care hrănesc pielea şi contracarează radicalii liberi.
2. CITRICE. Acestea reprezintă o sursă importantă de vitamina C, esenţială pentru sinteza colagenului – substanţă extrem de importantă pentru un aspect tânăr al tenului.
3. TON. Conţine seleniu, mineral ce protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi, conservând şi fibrele de colagen.
EVITAȚI
CARBOHIDRAȚII ALBI – Zaharurile rafinate precum orezul alb, pâinea şi pastele sunt pline de glucide simple.
Consumul acestora duce la creşterea glicemiei, determinând corpul să secrete insulină. Aceasta distruge colagenul şi elastina din piele, ducând la apariţia ridurilor.
B. Alimente nutritive pentru ten
CONSUMAȚI
1. SOMON. Peştele gras este bogat în acizi graşi esenţiali, benefici pentru tenul uscat sau iritat, hrănind şi hidratând pielea.
2. OREZ BRUN. Acesta este o sursă de vitamine B, importante pentru reînnoirea pielii şi pentru eliminarea toxinelor din celule.
3. IAURT. Persoanele care au tenul uscat pot suferi de dezechilibre ale florei bacteriene. Iaurtul este un aliment ideal pentru a combate aceste dezechilibre.
EVITAȚI
PREA MULT OMEGA-6 – Atunci când vedeţi cuvântul „omega” vă gândiţi imediat că este vorba despre o „grăsime bună”.
Dar, în timp ce acizii omega-6 sunt esenţiali, consumul unei cantităţi excesive din aceşti compuşi duce la uscarea tenului.
Pentru a echilibra acest consum, adăugaţi în alimentaţie mai mulţi acizi omega-3 (peşte gras şi seminţe de in).
C. Alimente care combat acneea
CONSUMAȚI
Acneea are o cauză simplă: prea mult ulei este eliberat de glandele sebacee.
Aşadar, secretul pentru a evita apariţia acesteia este să evitaţi alimentele care să menţină activitatea acestor glande.
Consumaţi alimente ce conţin vitamina A şi zinc, precum şi antioxidanţi.
CONSUMAȚI
1. MORCOVI. Aceste legume portocalii sunt bogate în vitamina A, care reglează activitatea glandelor sebacee.
De asemenea, limitează producerea de keratină, o proteină care contribuie la apariţia acneei.
2. SEMINȚE DE BOSTAN. Reprezintă o sursă importantă de zinc, care diminuează nivelul de testosteron din organism – iar prea mult testosteron stimulează glandele sebacee.
3. SPANAC. Este bogat în betacaroten, fiind un antiinflamator natural care calmează tenul şi blochează radicalii liberi.
EVITAȚI
ZAHARURILE ASCUNSE – Zahărul este un stimulant care determină o creştere a secreţiei de adrenalină, care, la rândul său, determină o creştere a secreţiei glandelor sebacee.
Zahărul nu este conţinut doar în ciocolată şi în prăjituri, ci şi în sosuri, sucuri de fructe sau cereale.
Idee de reţetă
Ton şi cartofi dulci
Amestecaţi două linguriţe de sos de soia, o linguriţă de ulei de susan şi o linguriţă de miere de albine.
Acoperiţi peştele cu acest amestec. Lăsaţi-l aşa pentru o oră.
Tăiaţi un cartof dulce în feliuţe, stropiţi cu ulei şi prăjiţi-le timp de 25 de minute.
Prăjiţi tonul în ulei de măsline, câte 5 minute pe fiecare parte.
Tăiaţi un căţel de usturoi în feliuţe subţiri, adăugaţi-le peste peşte şi mai lăsaţi la prăjit un minut.
Citește și 5 greşeli care le duc pe femei la eşec