Buturuga de Crăciun este un desert tradițional în Franța, Belgia, Canada, Liban, Vietnam și alte câteva țări francofone și foste colonii franceze. Prăjitura este ornată astfel încât să arate ca o buturugă pregătită pentru străvechiul foc aprins cu ocazia solstițiului de iarnă.
Număr de porții: 8
Ingrediente pentru aluat:
100 de grame de zahăr
100 de grame de făină
5 ouă
1 plic de zahăr vanilat
Ingrediente pentru cremă:
100 de grame de zahăr tos
1/2 ceasca de cafea cu apa
3 galbenusuri de ou
250 de grame de unt
100 de grame de ciocolata neagra
esenta de rom sau vanilie
Mod de preparare:
1. Se prepara blatul: se freaca patru galbenusuri de ou cu zaharul si zaharul vanilat. Dupa ce compozitia devine cremoasa, se adauga un ou intreg si se amesteca bine. Se adauga faina, treptat, apoi cele patru albusuri batute spuma. Aluatul se toarna intr-o tava dreptunghiulara captusita cu hartie de copt si se coace la 200°Celsius, in cuptorul preincalzit, timp de 10 minute. Se scoate din cuptor cu tot cu hartia de copt, se pune pe o suprafata rece (de exemplu, o placa de marmura) si se acopera cu un prosop (astfel va fi mai usor de rulat).
2. Se prepara crema: se topeste zaharul in apa, la foc mic, pana se obtine un sirop gros, care se varsa, putin cate putin, peste galbenusuri. Se amesteca aceasta crema cu un tel, continuu, pana se raceste. Se adauga untul topit si se amesteca bine pentru a obtine o crema fina. Crema se imparte in doua, jumatate se parfumeaza cu esenta, cealalta jumatate – cu ciocolata topita in putina apa.
3. Se monteaza prajitura: se inlatura hartia de copt de pe blat, se unge cu crema de cafea si se ruleaza pe lungime. Taiati capetele prajiturii pentru a obtine niste „noduri” de copac. Acoperiti rulada cu crema din ciocolata, lipiti nodurile de prajitura si, cu ajutorul unei furculite, trasati linii neregulate de-a lungul acesteia pentru a obtine efectul de scoarta de copac.
Se tine la rece inainte de servire.