Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Buturuga de Craciun

Share

Buturuga de Craciun este un desert traditional in Franta, Belgia, Canada, Liban, Vietnam si alte cateva tari francofone si foste colonii franceze. Prajitura este ornata astfel incat sa arate ca o buturuga pregatita pentru stravechiul foc aprins cu ocazia solstitiului de iarna.

Numar de portii: 8

Ingrediente pentru aluat:

100 de grame de zahar

100 de grame de faina

5 oua

1 plic de zahar vanilat

Ingrediente pentru crema:

100 de grame de zahar tos

1/2 ceasca de cafea cu apa

3 galbenusuri de ou

250 de grame de unt

100 de grame de ciocolata neagra

esenta de rom sau vanilie

Mod de preparare:

1. Se prepara blatul: se freaca patru galbenusuri de ou cu zaharul si zaharul vanilat. Dupa ce compozitia devine cremoasa, se adauga un ou intreg si se amesteca bine. Se adauga faina, treptat, apoi cele patru albusuri batute spuma. Aluatul se toarna intr-o tava dreptunghiulara captusita cu hartie de copt si se coace la 200°Celsius, in cuptorul preincalzit, timp de 10 minute. Se scoate din cuptor cu tot cu hartia de copt, se pune pe o suprafata rece (de exemplu, o placa de marmura) si se acopera cu un prosop (astfel va fi mai usor de rulat).

2. Se prepara crema: se topeste zaharul in apa, la foc mic, pana se obtine un sirop gros, care se varsa, putin cate putin, peste galbenusuri. Se amesteca aceasta crema cu un tel, continuu, pana se raceste. Se adauga untul topit si se amesteca bine pentru a obtine o crema fina. Crema se imparte in doua, jumatate se parfumeaza cu esenta, cealalta jumatate – cu ciocolata topita in putina apa.

3. Se monteaza prajitura: se inlatura hartia de copt de pe blat, se unge cu crema de cafea si se ruleaza pe lungime. Taiati capetele prajiturii pentru a obtine niste „noduri” de copac. Acoperiti rulada cu crema din ciocolata, lipiti nodurile de prajitura si, cu ajutorul unei furculite, trasati linii neregulate de-a lungul acesteia pentru a obtine efectul de scoarta de copac.

Se tine la rece inainte de servire.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *