Scrie...

NUTRITIE & DIETE

De ce sunt periculoase carnea rosie si mezelurile?

Share

Expertii in cancer avertizeaza asupra consumului de carne rosie si de mezeluri, dupa ce „cel mai competent raport” pe acesta tema a aratat ca acestea favorizeaza aparitia unor boli, informeaza The Guradian.

World Cancer Research Fund (WCRF) recomanda scaderea consumului de carne rosievaca, porc si miel – si evitarea mezelurilor, precum sunca si salamul. Pentru ca ambele tipuri de carne fac sa creasca riscul aparitiei cancerului intestinal, oamenii ar trebui sa se gandeasca serios sa reduca consumul acestor alimente.

Problema a inceput sa fie dezbatuta in 2007, in urma publicarii unui studiu care a identificat carnea ca un factor de risc in aparitia unor forme de cancer. Cercetatorii de la WCRF din cadrul Imperial College London, condusi de dr Teresa Norat, au analizat datele cuprinse in 263 studii, remarcand rolul regimului alimentar, al greutatii si al activitatii fizice in scaderea numarului de cazuri de cancer intestinal. „in privinta carnii rosii si a mezelurilor, la cele 14 studii analizate s-au adaugat 10. S-a confirmat ca, fara indoiala, carnea rosie si mezelurile fac sa creasca riscul de cancer intestinal”, se spune in raport.

„WCRF recomanda consumul a 500 g (greutatea alimentelor gatite) de carne rosie pe saptamana – echivalentul a cinci-sase portii medii de friptura de vita, miel sau porc – si evitarea mezelurilor”, adauga raportul.

Circa 17.000 de cazuri (43%) ar putea fi evitate in fiecare an daca oamenii ar manca mai putina carne si mai multe fibre, daca ar bea mai putin, s-ar mentine la o greutate corecta si ar fi mai activi, adauga WCRF.

Raportul WCRF, de 850 de pagini, este „cel mai competent realizat vreodata asupra riscului de cancer intestinal”, apreciaza expertii in cancer.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *