Exista mai multe tipuri de virusuri herpetice. Din aceeasi familie cu virusul herpetic care apare pe buze si se numeste HSV-1 (herpes simplex virus 1) face parte si virusul Varicella, care declanseaza varicela – boala de care sufera aproape toata lumea in copilarie.
Dupa perioada de infectare, acest virus ramane in organism intr-o forma latenta si, cand organismul este slabit, in etapa de adult sau chiar la o varsta mai inaintata, declanseaza boala numita zona zoster, care este extrem de dureroasa. In schimb, virusul numit la fel de simplu HSV-2 (herpes simplex virus 2) afecteaza organele genitale, cauzand in aceste zone vezicule si chiar ulceratii; se raspandeste pe cale genitala si, la nastere, poate cauza complicatii. Recent, s-a observat ca virusurile 1 si 2, in culturile experimentale de tesuturi, pot induce transformarea celulelor sanatoase in celule maligne si pot cauza dezvoltarea tumorilor canceroase.
Trebuie sa mentionam faptul ca herpesul care apare foarte des poate cauza si probleme psihice. Herpesul ingreuneaza relatia cu partenerul, ba poate crea chiar piedici in indeplinirea sarcinilor de serviciu (sa ne gandim, de exemplu, la angajatii din sistemul sanitar sau alimentar). Aparitia sa frecventa creeaza o stare de tensiune permanenta si groaza la gandul ca simptomele s-ar putea ivi in momentul cel mai nepotrivit. Ba chiar si acest factor psihologic in sine poate declansa herpesul.
Virusul herpetic persista in stare latenta dupa infectie, pe toata durata vietii, in ganglionii sistemului nervos. In unele cazuri, atunci cand se produce o scadere a capacitatilor de aparare imunitara, ori sub efectul unui stres (de aici si ideea ca herpesul si zona zoster sunt boli care apar pe fond psihic), virusul poate sa se reactiveze si poate infecta nervul corespunzator ganglionilor pe care ii ocupa.
Tratament pe cale interna
La bolnavii in varsta, la cei imunodeprimati si la cei la care boala este foarte intinsa sau antreneaza dureri mari, se prescriu antivirale, administrate pe cale intravenoasa in tratament de atac, apoi pe cale orala.
Ca masuri profilactice si de tratament contra virusului herpetic, cel mai important lucru este fortificarea sistemului imunitar. Echinacea este una dintre cele mai cunoscute plante cu efecte imunostimulatoare si antivirale. impiedica raspandirea virusului herpetic si gripal, imbunatateste sistemul nespecific de aparare al organismului si impiedica inmultirea agentilor patogeni.
O alta planta cu efecte eficiente imunostimulatoare si antivirale este gheara mâţei, avand in plus si proprietati antiinflamatoare.
In cadrul tratamentului medicamentos prescris de medic, se pot utiliza si ceaiuri sau alte remedii din plante. Intern, se foloseste tinctura 10 la suta, 20-40 de picaturi de 3 ori/zi, sau decoct 2-4 la suta, 250 ml de 3 ori/zi, intre mese, din trei frati patati, coada soricelului, scoarta de salcie, flori de soc, galbenele, frunze de papadie si frunze de urzica, in parti egale.
Tot intern, se bea decoct 3-4 la suta (cate 250 ml) sau tinctura 10 la suta (10-40 de picaturi), ambele remedii de cate 2-3 ori/zi, intre mesele principale, din frunze de tuia (7 parti), talpa gastei (7 p), trei frati patati (5 p), matase de porumb (4 p), rostopasca (1 p) si frunze de papadie (3 p).
Tratamente externe
Foarte bun pentru aplicatii externe in caz de herpes este unguentul sau spray-ul cu propolis.
Extern, se pot folosi comprese si badijonari locale cu decoct 10 la suta, din galbenele, rostopasca, flori de coada soricelului, vetrice, marul lupului, pelin si coaja de stejar, in parti egale. Se poate prepara si unguent din acelasi amestec.
Se mai recomanda badijonari cu solutii alcoolice de uleiuri volatile: ulei de levantica (1 ml), ulei de menta (1 ml) si alcool rafinat 80° (100 ml). Se badijoneaza regiunea dureroasa de 2-3 ori/zi.
Eficient este si sucul emolient al urechelnitei (Sempervivum tectorum), care inlatura rapid durerile adanci provocate de herpes. Se despica taind de-a lungul 4-5 din frunzele carnoase ale plantei si se pun pe o farfurie. Cu seva care iese la suprafata se ung de cateva ori pe zi locurile afectate. Sucul poate fi stors si cu ajutorul storcatorului electric. Dupa prima ungere, bolnavul simte deja efectul benefic.
Tot extern, pentru tamponari, este indicata infuzia din scoarta de stejar (25 g), cretisoara (10 g), ovaz (20 g), salvie (25 g), musetel (10 g), sulfina-alba (10 g). Se pun 4 linguri de amestec la un litru de apa rece si se lasa pe foc pana la fierbere, dupa care se lasa sa stea 3 minute. Cu infuzia calduta, se tamponeaza locurile afectate de mai multe ori pe parcursul zilei.
In ultimul timp, de cand terapiile complementare si-au gasit locul lor acceptat in medicina umana, foarte multe cazuri de herpes si zona zoster, inclusiv bolnavi care au ramas cu sechele, s-au vindecat prin acupunctura si fitoterapie.