Gemul de ardei iute este un produs clasic din Calabria, unde ardeiul iute este extrem de folosit în bucătăria locală. Acest gem gustos și picant este ideal pentru a fi consumat cu diferite brânzeturi, fie că vorbim despre urda sau cașcavalul românesc sau despre alte tipuri de brânzeturi maturate italiene sau franțuzești.
Ingrediente:
- Ardei iuți-roșii, picanți, proaspeți – 200 g
- Ardei grași-roșii – 800g
- Vin-roșu – ½ pahar
- Zahăr – 500g
- Sare – un vârf
Spălați, uscați și tăiați în două ardeii grași, apoi tăiați jumătățile foarte mărunt, înlăturând filamentele albe din interior și semințele; procedați în același mod și cu ardeii iuți.
Puneți cele două tipuri de ardei într-un vas împreună cu zahărul, sarea și vinul; puneți vasul pe aragaz, la foc mic.
Acoperiți vasul cu un capac și lăsați pe aragaz aproximativ o oră. După acest interval, dați gemul printr-un storcător de fructe, obținând o pastă cremoasă.
Mai puneți amestecul pe foc pentru încă jumătate de oră, mestecând, din când în când, cu o lingură de lemn.
Când gemul devine dens, opriți focul și puneți gemul în borcane curate. Puneți capacele și lăsați să se răcească.