Dieta Dukan este un regim alimentar bazat în special pe aportul de alimente bogate în proteine, cu un consum redus sau chiar cu eliminarea totală a glucidelor din alimentaţie.
Dieta are 4 etape: de atac, de croazieră, de consolidare şi de stabilizare. Primele două etape ajută la scăderea în greutate, iar următoarele două ajută la menţinere. În ciuda posibilelor rezultate, este bine să înţelegeţi efectele adverse ale acestui regim înainte de a vă decide dacă-l urmaţi sau nu.
Aşadar, prima etapă este bazată doar pe aportul de proteine, forţând organismul să consume lipidele din organism. Acest proces se numeşte cetoză şi reprezintă cheia scăderii în greutate.
Deşi sunt mai multe diete care au la bază cetoza, mulţi specialişti nu o consideră sănătoasă pentru organism.
Întrucât este o dietă bogată în proteine şi săracă în glucide, poate avea efecte negative asupra rinichilor, cauzând diverse afecţiuni ale acestora. De asemenea, prima etapă poate cauza diaree sau constipaţie din cauza lipsei fibrelor din alimentaţie.
După cum se ştie, fibrele joacă un rol important în metabolism. De asemenea, în urma digestiei proteinelor rezultă un compus – acid uric. Nivelul crescut de acid uric din organism poate avea efecte negative la nivelul rinichilor, iar acumularea acestuia în organism duce la apariţia unei afecţiuni – guta.
Dieta Dukan este considerată nesigură şi pentru cei care s-au confruntat în trecut cu un dezechilibru electrolitic.
Cea mai sigură metodă prin care acidul uric poate fi eliminat din organism este consumul unei cantităţi suficiente de apă. Şi constipaţia care poate să apară în prima etapă a dietei poate fi combătută prin aportul corespunzător de apă.
De asemenea, lipsa glucidelor şi a lipidelor din alimentaţie poate cauza dureri de cap, greaţă şi letargie. Dieta bogată în proteine poate afecta în mod negativ şi nivelul colesterolului din organism. În plus, dieta Dukan ar putea avea efecte negative şi asupra dinţilor, cauzând apariţia tartrului.
Efectele adverse ale dietei Dukan diferă de la o persoană la alta. Nu a fost demonstrat ştiinţific cât de sănătos este acest regim pentru organism, astfel că persoanele cu istoric de afecţiuni renale, gută sau hipercolesterolemie ar trebuie să fie prudente în a începe un astfel de regim.
Citește și Trei remedii împotriva cearcănelor