Va prezentam cateva preparate culinare adunate din jurul lumii care, desi considerate delicatese in regiunile de unde provin, este posibil sa nu fie pe placul tuturor.
Inotatoare de foca – Islanda
Turul ciudateniilor gastronomice incepe in nordul indepartat, mai precis, in Islanda. Se pare ca islandezilor le plac la nebunie focile si, in special, mancarurile preparate din carnea acestor mamifere. In plus, folosesc tot ce se poate de la aceste animale, iar inotatoarele sunt adevarate delicatese. Desi, in prezent, aceste mancaruri nu se mai prepara si consuma ca in alte vremuri, mai exista familii de vanatori care cutreiera tinuturile inghetate in cautarea unei foci bune de mancat. Odata vanat animalul, islandezii ii taie inotatoarele, pe care le pun la marinat in lapte si apoi le sareaza din belsug. Rezultatul este o delicatesa, spun bastinasii, desi turistii care au gustat inotatoare de foca spun ca mai degraba este vorba de un preparat dulce-acrisor, care nu exceleaza la capitolul gust.
Rata in sos de sange – Franta
Probabil ca nu stiati, dar gastronomia franceza rafinata dispune de un preparat pe care multi l-ar considera un mijloc de tortura. Rata in sos de sange, un fel de mancare numit „Canard à la Rouennaise“, se prepara cu ajutorul unei prese. in mod traditional, aceasta reteta presupune aducerea pasarii sacrificate in fata clientilor si strivirea acesteia cu ajutorul presei, pana cand toate maruntaiele se varsa, la propriu, intr-un recipient special, care in cele mai bune si rafinate restaurante este facut in intregime din argint. Rezultatul acestui proces este un „sos de sange“ special, care serveste drept garnitura pasarii. Gurmanzii care au suficient sange rece pentru a asista la prepararea unei astfel de delicatese trebuie sa scoata din buzunar cel putin 1.000 de dolari pentru o portie.
Tarantule prajite – Cambodgia
Daca ajungeti cumva prin Cambodgia si sunteti amator de senzatii tari, trebuie sa incercati tarantulele prajite, un fel de mancare preparat din specia de tarantule mari, negre si paroase care traiesc in jungla din apropierea orasului Skuon. Traditia preparatului nu este veche, ci a aparut din disperare, in timpul genocidului din Cambodgia.
Gonita in jungla, populatia s-a vazut nevoita sa manance tot ce se putea si ce oferea salbaticia, asa ca nu s-a dat inapoi de la a praji aceste insecte. in prezent, mii de turisti vin din toate colturile lumii pentru a savura tarantulele de Skuon, o delicatesa pe care specialistii in gastronomie o considera cel mai delicios preparat de pe pamant. Paianjenii sunt prajiti intregi in ulei – cu tot cu picioare si colti – si sunt condimentati cu usturoi si piper. Cei care au gustat acest fel de mancare spun ca tarantulele sunt crocante in exterior si au un interior moale, de consistenta caramelului, si au gust de pui.
Jyoro-gumo sau paianjenul-tigru – China
Ca sa nu se lase mai prejos, bucatarii rafinati din China au inventat propriul fel de mancare bazat pe paianjeni. Jyoro-gumo sau paianjenul-tigru este considerat o delicatesa in China. Desi, atunci cand sunt fierte, aceste arahnide devin un fel de gogosi moi, in general aceasta varietate de paianjeni este gatita prin prajire. Paianjenii-tigru si-au capatat acest nume gratie dungilor pe care le au pe spate si, asemenea tarantulelor, aceste arahnide sunt mari si paroase, iar cei care agreeaza acest fel de mancare spun ca fiecare portie isi merita cu prisosinta banii platiti. Aceeasi amatori de Jyoro-gumo sustin ca preparatul nu are gust de pui, ca in cazul tarantulelor, ci de cea mai buna ciocolata.