Când aveți de curățat ceapă, nu vă grăbiți să aruncați foile la coșul de gunoi, recomandă experții spanioli care în cursul unei cercetări, publicate în Plant Foods for Human Nutrition, au demonstrat că și cojile de ceapă, nu numai bulbul considerat un medicament-minune, conțin un cocktail puternic de compuși utili sănătății umane.
Conform rezultatelor studiului, foile maro conțin cantități mari de fibre și flavonoide, iar primele straturi de dedesubt, care uneori se aruncă, sunt bogate în compuși de sulf și polimeri de fructoză.
O echipă de cercetători, condusă de Vanesa Benitez, de la Departamentul de Chimie Agricolă de la Universitatea Autonomă din Madrid, în colaborare cu oameni de știință de la Cranfield University, Marea Britanie, a realizat o serie de experimente de laborator care au scos la iveală substanțele folositoare din foile de ceapă și posibila utilizare a fiecărei părți a cepei.
Oamenii de știință recomandă utilizarea foilor maro ca o componentă funcțională a alimentelor bogate în compuși fenolici și fibre, cum ar fi quercetin și alte flavonoide.
Primele două straturi dense ale cepei pot fi de asemenea utilizate pentru fibre și flavonoide.
Mai ales că, după cum susțin experții, fibrele reduc riscul de boli cardiovasculare, probleme digestive, cancer de colon, diabet de tip II și obezitate, iar compușii fenolici protejează împotriva proceselor ce favorizează apariția cancerului.
Citește și Totul despre celebrul designer Tom Ford