Podbalul (Tussilago farfara) este o plantă medicinală foarte răspândită. Este printre puținele plante care înfloresc primăvara devreme. În scopuri terapeutice, de la podbal se utilizează doar frunzele, care cresc direct din rizomi, după ofilirea florilor. Perioada de recoltare este aprilie-iunie.
În nici un caz nu se folosesc florile plantei. Există studii care au evidențiat existența în aceste flori a unor substanțe cancerigene.
Prin urmare, ca măsură de siguranță, florile de podbal – utilizate în trecut alături de frunze – nu mai sunt indicate pentru prepararea remediilor fitoterapeutice.
Frunzele de podbal conțin mucilagii, tanin, substanțe amare (tusilagina), acizi grași, carotenoizi, flavone, săruri minerale, inulină, substanțe triterpenice, fitosteroli.
Utilizarea frunzelor de podbal în fitoterapie se bazează pe proprietățile lor emoliente și expectorante, coleretic-colagoge, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice și antiinflamatoare.
Remediile din frunze de podbal sunt indicate, mai ales, în tratarea afecțiunilor aparatului respirator, cum ar fi bronșita acută și cronică, laringita, tusea tabagică, astmul bronșic, emfizemul pulmonar, silicoză și chiar în tuberculoza incipientă.
Cei cu tuse rebelă și răgușeală chinuitoare ar trebui să bea, de mai multe ori pe zi, ceai fierbinte din frunze de podbal amestecat cu miere. Acest ceai este foarte util și în tratarea bolilor hepato-biliare, dispepsiilor și afecțiunilor cailor urinare.
Cel mai utilizat remediu din podbal este infuzia din două lingurițe de frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi.
Frunzele de podbal își potențează efectul terapeutic în combinație cu cimbrișor sau isop. Podbalul intră în compoziția ceaiurilor antiasmatice și antibronșitice.
Este bine ca vaporii ceaiului de podbal să fie inhalați de mai multe ori pe zi în cazul bronșitelor cronice cu accese dese și în insuficiența respiratorie sufocantă.
În cel mai scurt timp se va resimți o mare ușurare. În astm, în afecțiunile permanente ale bronhiilor și ale fumătorilor sunt de mare folos, primăvara, 2-3 lingurițe cu suc de podbal proaspăt stors și băute în lapte cald.
Frunzele proaspete de podbal puse pe piept, ca un terci, ajută în orice boală grea de plămâni, în erizipel și leziuni ale țesuturilor cu umflături vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale.
Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare. Compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal sunt utilizate în tratarea ulcerului scrofulos al pielii, dar și în tratamentul tenurilor ridate, grase, seboreice.
Pentru combaterea flebitelor se poate prepara o alifie din frunze proaspete zdrobite și smântână proaspătă, care se aplică pe porțiunile inflamate și se leagă ușor cu o bucată de pansament.
Picioarele umflate ar trebui scăldate mai des într-o fiertură din frunze de podbal. Sucul stors proaspăt din frunze de podbal și picurat în ureche este eficace în durerile de urechi.
Prepararea siropului de podbal
Siropul pe care ni-l putem prepara din frunze de podbal se dovedește foarte bun în bronșite și alte afecțiuni pulmonare.
Într-o oală de lut sau un borcan se introduc, alternativ, un strat de frunze și un strat de zahăr brut. Se lasă apoi să se așeze și se umple până ce nu mai este loc în vas.
Borcanul se leagă la gură cu 2-3 straturi de celofan și se pune în grădină, la loc ferit, într-o gaură făcută în pământ. Se așează o scândură deasupra și se acoperă cu pământ.
Căldura constantă stârnește un proces de fermentație. După 8 săptămâni se dezgroapă oala sau borcanul, iar siropul de podbal astfel obținut se lasă să dea 1-2 clocote.
După ce se răcește, este turnat în sticle mici, cu gâtul larg. Acest sirop este mijlocul nostru de apărare cel mai bun în timpul iernii și al epidemiilor de gripă.
Ceai expectorant pentru tuse
Dacă vreți un ceai expectorant cu efecte excepționale, amestecați frunze de podbal, flori de lumânărică, plămânărică și frunze de pătlagină îngustă, în părți egale.
Din acest amestec se pun două lingurițe la 1/4 l de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se beau, zilnic, calde, înghițitură cu înghițitură, câte 3 cești din acest ceai îndulcit cu miere.