Originar din Asia, cunoscut încă din Antichitate, ghimbirul (Zingiber officinale) ocupă un loc de vază în farmacopeea orientală.
Rădăcina de ghimbir este folosită, de regulă, ca un excelent remediu pentru durerile de stomac și ușurarea digestiei.
În caz de greață, se ține în gură, sub limbă, o bucățică de rădăcină de ghimbir. Senzația de greață și vomă va dispărea imediat. Un astfel de remediu nu ar trebui să lipsească din casa nimănui.
Un bun remediu pentru combaterea durerilor de ficat și a balonărilor abdominale îl reprezintă un amestec de orez cu ghimbir.
Se pune o cană de orez într-un vas cu fundul plat, se toarnă apă până se acoperă orezul și se lasă 12 ore, timp în care este absorbită complet.
Se pune, apoi, orezul într-o cratiță uscată și se încălzește treptat, amestecându-se continuu. După ce orezul s-a uscat și rumenit, se pune rece într-un borcan care se închide ermetic, pentru a fi protejat de umiditate.
Se fierbe, apoi, o jumătate de cană de apă, se adaugă o linguriță din orezul uscat și o bucată de rădăcină de ghimbir. Se fierbe un minut, se ia de pe foc și se lasă 5 minute, după care se scurge apa.
Se consumă câte o lingură, de 2-3 ori/zi. Pe timp de iarnă, acest remediu încălzește stomacul și este benefic pentru organism.
O altă rețetă, în care ghimbirul este amestecat cu alte plante pentru a stimula stomacul, este cea formată din albăstrele (14 g), frunze de zmeur (14 g), turiță mare (14 g), frunze de păpădie (14 g), pelin (14 g) și rădăcină de ghimbir (7 g).
Se amestecă bine toate aceste ingrediente și se pune o jumătate din cantitate într-o jumătate de litru de apă rece. Se fierbe și apoi se lasă la foc mic timp de 15 minute.
Când s-a răcit, se strecoară și se bea o jumătate de cană din acest ceai, înainte de masă. Astfel dispar gastritele și dispepsiile.
Citește și 5 moduri simple de a vă proteja de gripă