Cafeinismul acut este provocat de consumul, într-un interval de timp scurt, al unei mari cantități de cafea (0,5-1 l în 4-8 ore).
Se manifestă, îndeosebi, prin palpitații, agitație psihomotorie, zumzet în urechi, puls scăzut, tremurături, extrasistole, crampe abdominale, greață, vărsături și dispnee (sete de aer).
În cazuri grave poate surveni moartea prin blocaj respirator și cardiac.
Pentru ieșirea din starea de cafeinism acut, efecte terapeutice deosebite are decoctul 2-3 la sută, din rădăcină de valeriană, talpa gâștei, frunze de mesteacăn și păpădie, în părți egale.
Se consumă câte 150-250 ml, de 3-4 ori/zi, îndulcit cu miere.
Dacă apare senzația de asfixie și pulsul scade sub 60 de bătăi/minut, se adaugă la amestec stimulente cardiace și respiratorii: 1 g pulbere din frunze de laur vulgar, 3 g de flori de rușcuță de primăvară.
Aceasta este doar o măsura de prim ajutor, urmând ca intoxicatul să fie transportat imediat la spital.
Mai este indicat cărbunele de lemn (tei), borș de tărâțe, drojdie de bere, oțet de mere și argilă, de 3-4 ori/zi în primele 2-4 zile, apoi numai o dată pe zi, timp de 1-2 săptămâni.
Cafeinismul cronic este provocat de consumul zilnic al cafelei, chiar în cantități mici (100-200 ml/zi); se manifestă, îndeosebi, prin nervozitate, dureri de cap, zgomote în urechi și insomnii rebele.
Tratamentul constă în diminuarea treptată, până la anulare, a consumului drogului.
În acest scop, se înlocuiește progresiv 1/20 (un vârf de linguriță) în prima zi, 2/20 a doua zi și 3/20 a treia zi și așa mai departe, din doza zilnică de cafea, cu cafea decafeinizată, înlocuitori sau ceai aromat, astfel că în a 20-a zi vom bea doar simulatorii toxicului.
Pentru a resimți cât mai ușor lipsa drogului, vom lua, tot progresiv, începând cu 1/20 în prima zi, 2/20 a doua zi, 3/20 a treia zi și așa mai departe din doza zilnică normală (1-2 lingurițe) de lecitină vegetală cu polen, astfel încât, atunci când am eliminat complet cafeaua din consum, să ajungem la doza obișnuită de lecitină.
Nu este indicat să întrerupem brusc consumul cafelei, deoarece apar fenomene de criză (agitație, cefalee, tremurul mâinilor), care pot agrava starea sănătății noastre. În rest, se va proceda ca la cafeinismul acut.
Citește și 5 sfaturi care vă ajută să vă controlați apetitul și să slăbiți sănătos!