Otita este o inflamație a cavităților urechii medii, a mucoasei care le tapetează și a timpanului. Otitele pot fi acute, subacute sau cronice, în funcție de evoluția lor.
Otitele acute sunt inflamații cauzate de infecții bacteriene și se manifestă printr-o durere violentă a urechii, asociată cu o febră de aproximativ 38,5°C. Cei mai afectați sunt copiii între 6 luni și 2 ani.
Atunci când copilul plânge pentru că îl doare urechea, părinții caută cea mai bună și mai rapidă soluție pentru a-i alunga suferința.
De aceea, ei nu își duc întotdeauna copilul la medicul specialist, ci caută tratamente cât mai eficiente în medicina tradițională.
Unul dintre remediile cunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra otitelor este uleiul esențial de busuioc. Dacă infecția se agravează, este indicat totuși să se treacă la tratamentul medicamentos.
Studii realizate de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Reykjavik, Islanda, au arătat că uleiul esențial de busuioc este mai eficient în tratarea otitelor acute la copii decât antibioticele.
Doctorul Karl Kristinsson a testat eficiența acestui tratament pe șoareci de laborator care au fost contaminați fie cu un streptococ (Streptococcus pneumoniae), fie cu un virus gripal (Haemophilus influenzae).
Animalele au fost apoi împărțite în două grupe: celor din prima grupă le-au fost administrate picături de uleiuri esențiale pe bază de busuioc, iar șoarecilor din cea de-a doua grupă – un tratament placebo.
La finalul studiului, medicii au observat că 80 % dintre șoarecii tratați cu uleiuri esențiale s-au însănătoșit, în timp ce în cadrul celei de-a doua grupe s-au constatat ameliorări ale bolii la doar 6 % dintre subiecți.
Deși medicul islandez susține că tratamentul naturist este de preferat în cazul otitei la copii, specialiștii români nu sunt de acord cu acest lucru.
Este destul de riscant să administrezi doar picături de uleiuri esențiale unui copil cu febră mare, cu otite subacute sau cronice. Aromoterapia se poate încerca în otitele mai ușoare.
Însă, dacă starea copilului nu se ameliorează după o zi, trebuie consultat medicul, care va prescrie imediat un tratament cu antibiotice.
Citește și Telefoanele mobile – bombă cu ceas pentru sănătate