LOADING

Scrie...

Berea nu se pune numai pe burta!

Share

Berea nu este dusmanul numai al burţii, ci al siluetei in general. Fie alba, blonda, roscata sau bruna, nu berea ar fi vinovata de apariţia burţii, caracteristica marilor consumatori – dar nu abuzivi – ai bauturii cu spuma, arata un studiu publicat in European Journal of Clinical Nutrition.

Chiar daca o jumatate de bere inseamna cantitaţi de alcool variabile (conţinutul de alcool este intre 4,5 si 7%), studii recente afirma ca cine bea sub 500 ml pe zi nu-si modifica aspectul, cu condiţia sa aiba un regim alimentar echilibrat. In schimb, berea pare sa favorizeze depunerea grasimilor pe tot corpul.

Cercetatori suedezi de la Universitatea din Goteborg au vrut sa evalueze efectele consumului regulat de bere din ţara lor. Au desfasurat un studiu pe 20.000 de voluntari – aproape 7.900 de barbaţi si peste 12.700 de femei -, care au fost observaţi timp de opt ani si jumatate si imparţiţi in mai multe categorii, in funcţie de cata bere beau. Li s-au masurat regulat curba de greutate, circumferinţa taliei si a soldurilor, ceea ce a dus la constatarea ca, aparent, nu exista nicio legatura intre proeminenţa abdomenului si consumul de bere.

Berea are insa si efecte benefice. Consumul de bere – in cantitaţi rezonabile – poate reduce riscul de diabet si hipertensiune arteriala, deoarece conţine acid folic, multe vitamine din grupa B, potasiu, fier si calciu, cu efecte protectoare pentru sistemul cardiovascular. Din aceste motive este la fel de buna pentru organism ca si cantitaţile moderate de vin, potrivit unor cercetatori spanioli, cu condiţia sa se respecte un regim mediteranean, bogat in peste, fructe, legume si ulei de masline si sa se practice un minim de activitate fizica.

Conform unui specialist, consumul moderat de bere prezinta beneficii nutriţionale si pentru sanatate. Nu inseamna obligatoriu o crestere in greutate, pentru ca bautura nu conţine substanţe grase si nu are foarte multe calorii.

Alte cercetari arata ca berea ar putea avea un efect protector in privinţa diabetului de tip 2 (de la maturitate). Consumul moderat de bere ar reduce si riscul de cancer de colon (cel puţin la soareci!), datorita conţinutului de antioxidanţi. Un studiu britanic, aparut in octombrie, afirma ca femeile s-ar putea proteja impotriva osteoporozei daca beau un pahar de bere pe zi. El demonstreaza ca berea este o sursa ideala de siliciu, element care joaca un rol crucial in soliditatea oaselor, indeosebi dupa menopauza.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *