LOADING

Scrie...

Carnea sintetica – revolutie in alimentatie

Share

Mark Post a inventat o metoda de cultivare a tesutului muscular in conditii de laborator: se iau celule porcine si se „alimenteaza” cu ser din embrion de cal.

Post a reusit sa „creasca” fasii de tesut care amintesc de muschi, cu lungimea de 2,5 cm si latimea de 0,7 cm. Pentru ca tesutul rezultat sa nu difere de muschii adevarati, Post incearca sa-l stimuleze.

Cu toate acestea, aspectul acestor fasii de „carne” este anemic si neapetisant, comenteaza New Scientist. Post explica: ele (fasiile de tesut) sunt albe pentru ca nu contin sange si au foarte putina mioglobina. Omul de stiinta spera sa mai lucreze la celulele de sange si sa creeze in mai putin de un an carne sintetica de vita.

Stellan Welin, de la Linköping University, Suedia, este de parere ca in viitorul apropiat oamenii vor putea foarte usor sa faca rost de carne de animale rare: sintetica, desigur. in mod traditional, oamenii consuma carnea nu de la animalele cele mai gustoase, ci de la cele care pot fi mai usor domesticite. Pentru carnea sintetica, insa, nu exista restrictii.

Este adevarat ca o problema reala ramane aceea daca oamenii vor dori sa consume carne sintetica. Utilizarea in alimentatie a carnii „crescute” pe baza de ser din embrion de cal este strict interzisa: exista un usor risc ca aceasta sa contina prioni sau alte substante toxice.

In aceasta situatie, o sursa de hrana sigura pentru carnea de laborator – pe baza de alge – incearca sa inventeze profesorul Joost Teixeira de Mattos, de la Universitatea din Amsterdam, subliniaza revista stiintifica.

Carnea sintetica va permite renuntarea la sacrificarea animalelor. In afara de aceasta, productia acestui tip de carne nu dauneaza ecologiei: de exemplu, pentru sintetizarea carnii este nevoie de cu 90% mai putin teren decat pentru cresterea de vite pentru sacrificare.

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *