Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Carnea sintetică – revoluţie în alimentaţie

Share

Mark Post a inventat o metodă de cultivare a ţesutului muscular în condiţii de laborator: se iau celule porcine şi se „alimentează” cu ser din embrion de cal.

Post a reuşit să crească fâşii de ţesut care amintesc de muşchi, cu lungimea de 2,5 cm şi lăţimea de 0,7 cm. Pentru ca ţesutul rezultat să nu difere de muşchii adevăraţi, Post încearcă sa-l stimuleze.

Cu toate acestea, aspectul acestor fâşii de „carne” este anemic şi neapetisant, comentează New Scientist. Post explică: ele (fâşiile de ţesut) sunt albe pentru că nu conţin sânge şi au foarte puţină mioglobină. Omul de ştiinţă speră să mai lucreze la celulele de sânge şi să creeze carne sintetică de vită.

Stellan Welin, de la Linköping University, Suedia, este de părere că în viitorul apropiat oamenii vor putea foarte uşor să facă rost de carne de animale rare: sintetică, desigur. În mod tradiţional, oamenii consumă carnea nu de la animalele cele mai gustoase, ci de la cele care pot fi mai uşor domesticite. Pentru carnea sintetică, însă, nu există restricţii.

Este adevărat că o problemă reală rămâne aceea dacă oamenii vor dori să consume carne sintetică. Utilizarea în alimentaţie a cărnii „crescute” pe bază de ser din embrion de cal este strict interzisă: există un uşor risc ca aceasta să conţină prioni sau alte substanţe toxice.

În această situaţie, o sursă de hrană sigură pentru carnea de laborator – pe bază de alge – încearcă să inventeze profesorul Joost Teixeira de Mattos, de la Universitatea din Amsterdam, subliniază revista ştiinţifică.

Carnea sintetică va permite renunţarea la sacrificarea animalelor. În afară de aceasta, producţia acestui tip de carne nu dăunează ecologiei: de exemplu, pentru sintetizarea cărnii este nevoie de cu 90% mai puţin teren decât pentru creşterea de vite pentru sacrificare.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *