Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Dieta metabolica

Share

Ca multe regimuri create in ultimii ani, dieta metabolica promite obtinerea unor rezultate exceptionale in scurt timp si, asa cum se intampla adesea, e sustinuta de multe studii stiintifice care-i demonstreaza eficienta.

Dieta metabolica este un regim alimentar creat de Mauro di Pasquale, un medic canadian, nascut in Italia. Acesta dieta se bazeaza pe faptul ca organismul dumneavostra este precum o masina care poate functiona fie cu benzina (carbohidrati), fie cu metan (grasimi). Stilul dumneavoastra de viata face ca organismul sa foloseasca mai mult benzina (carbohidrati), acumuland metanul (grasimi) in depozite. Daca atunci cand faceti plinul (cand mancati) consumati mai putini carbohidrati si mai multe grasimi, va veti obisnui sa le folositi mai mult pe acestea din urma, consumand progresiv rezervele.

Totusi, ca sa functioneze bine, organismul are nevoie de un minim de carbohidrati, cantitate care variaza de la un individ la altul.

Caracteristicile dietei metabolice

Se incepe cu o perioada de proba, in principal pentru a descoperi care este cantitatea de carbohidrati necesara pentru functionarea organismului. Aceasta faza, care dureaza aproximativ 4 saptamani, e caracterizata de o scadere drastica a aportului glucidic. Vor fi resimtite efectele colaterale (oboseala, ameteala, cefalee, etc.) In aceasta faza planul alimentar va fi structurat astfel: 12 zile de scadere (putini carbohidrati si multe grasimi), urmate de 3 zile de crestere (multi carbohidrati). Di Pasquale considera ca o astfel de abordare convinge organismul sa arda grasimile pentru a-si satisface nevoile energetice.

PERIOADA DE PROBA

Faza de scadere (12 zile)

50-60% grasimi

30-50% proteine

30 grame de carbohidrati

Faza de crestere (2 zile)

35-55% carbohidrati

25-40% grasimi

15-30% proteine

Dieta prevede si o serie de solitii pentru cazul in care, in timpul fazei de scadere, va simtiti obosita. Toate aceste solutii prevad o crestere graduala a aportului de glucide, pana dispar efectele nedorite. In acest punct, dupa cateva zile de proba, in care va asigurati ca ati gasit cantitatea optima de carbohidrati pentru organismul dumneavoastra, treceti la faza a doua. In cea de-a doua faza a dietei, organismul devine o masina eficienta de ars grasimi si, pentru a-l mentine asa, dupa 5 zile de scadere adaugati 2 de crestere.

ABSURDITATILE DIETEI METABOLICE

Inca o data avem in fata o dieta care duce la extrem anumite concepte.

Sa vedem care sunt absurditatile acestei diete.

• Diminuarea carbohidratilor

Dieta metabolica prevede o scadere drastica a consumului de carbohidrati (30 de grame in faza de proba). Poate ca Di Pasquale a uitat ca organismul are nevoie de glucoza pentru a supravietui!!!!! Importanta acestei substante este legata de faptul ca sistemul nervos si eritrocitele folosesc exclusiv glucoza pentru metabolismul lor energetic. S-a calculat ca aportul zilnic de glucoza care ar permine functionarea normala a acestor sisteme este de circa 180 de grame, cu mult peste cantitatea impusa de aceasta dieta.

• Efecte colaterale

In conditii de extrema carenta de glucoza, pentru a supravietui corpul recurge la niste substante numite corpi cetonici. Acesta este un mecanism disperat, eficient pentru mentinerea functiilor vitale, dar care are multe efecte colaterale: oboseala cronica, ameteala, stari de voma, cefalee, coma.

• Eficienta energetica a grasimilor

In aceasta dieta carbohidratii sunt mai eficienti pentru organism decat grasimile. Consecinta consta in faptul ca in cazul unei astfel de diete, prestatia sportiva in cazul unor probe la care este necesara rezistenta organismului, va fi compromisa.

• Aportul crescut de grasimi si proteine

Di Pasquale accepta in aceasta dieta consumul de branzeturi si carne bogate in proteine si lipide. Aceste alimente sunt contraindicate, deoarece cresc riscul de ateroscleroza.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *