Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Două boli grave legate de alimentaţie

Share

Specialiştii vorbesc tot mai mult de două noi tulburări de alimentaţie: stilul „mofturos” la mâncare şi obsesia de a consuma exclusiv produse bio.

Boala „mofturoşilor” sau mâncarea selectivă este atunci când adulţii se limitează la câteva categorii stricte de mâncare, informează Yahoo Health.

Spre deosebire de cei care suferă de anorexie nervoasă ori bulimie, adulţii mofturoşi nu sunt preocupaţi de imaginea lor sau de numărul de calorii pe care le consumă. Deocamdată, specialiştii nu ştiu dacă aceşti adulţi mofturoşi nu au depăşit încă faza copilăriei sau obiceiurile lor culinare sunt un semn al bolii obsesiv-compulsive. Unii ar putea avea „supergusturi” şi anume un tip de alimente ar putea să le displacă în mod extrem.

Ortorexia a fost identificată în 1997 de medicul Steven Bratman. În latină, „ortorexie” înseamnă „alimentaţie corectă”. Cei care suferă de această tulburare insistă să mănânce doar alimente „pure”, evitând alimentele procesate. Anumiţi cercetători susţin că această tulburare este asociată cu tulburările obsesiv-compulsive sau de tip anxios şi susţin că acest stil de viaţă se învecinează cu anorexia nervoasă.

Mofturoşii mănâncă de obicei mâncare în culori fade: paste, brânză sau pizza cu brânză. Alţii preferă mâncarea care are un anumit gust sau o anumită textură. Pe lângă evitarea mâncării procesate, ortorexicii deseori elimină din dieta lor cofeina, zahărul, sarea sau lactatele.

Specialiştii susţin că pentru mofturoşi funcţionează terapia prin care aceştia sunt încurajaţi să încerce mâncăruri noi, această terapie fiind aplicată şi copiilor mofturoşi. Terapia cognitivă, pe de altă parte, îi ajută pe cei care suferă de ortorexie să îşi depăşească obsesiile legate de mâncare.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *