Potrivit nutriționistului englez Glen Matten, prea mulți specialiști din domeniul sănătății afirmă sus și tare că nu este bine să bei cafea fiindcă face rău sănătății.
Într-un articol publicat în ediția britanică a Huffington Post, el arată că, după ce mulți s-au temut de cafea, studii realizate în ultimii ani au demonstrat că ea face mai mult bine decât rău.
Cafeaua nu este însă recomandată tuturor. Se știe, de exemplu, că femeile însărcinate trebuie să se abțină să bea pentru că trebuie să-și reducă mult consumul de cafeină.
Același lucru este valabil pentru cei care suferă de anxietate sau insomnie, au hipertensiune arterială sau osteoporoză.
În schimb, la restul persoanelor, cafeaua are multe virtuți, prea puțin cunoscute.
Huffington Post trece în revistă cinci motive pentru a bea cafea:
1. Reduce riscul de diabet de tip 2 – Studii recente au sugerat că, pe termen lung, consumul de cafea s-ar putea asocia cu un risc mai mic de diabet de tip 2 (diabet gras sau de maturitate, neinsulino-dependent).
Acest tip de diabet este în creștere în toată lumea.
2. Contribuie la hidratarea corpului – Este fals să credem că băuturile, printre care cafeaua, au efect diuretic și nu hidratează corpul.
Fiecare ceașcă de cafea băută contribuie la acoperirea nevoilor zilnice de hidratare.
3. Previne îmbătrânirea cerebrală – Numeroase studii au arătat cum consumul de cafea îmbunătățește imunizarea față de bolile legate de degenerescența neuronilor, cum ar fi bolile Alzheimer sau Parkinson.
4. Este un foarte bun antioxidant – Greșeala clasică este confuzia dintre cafea și cafeină. Cafeaua este un produs natural cu calități antioxidante.
5. Este un protector al ficatului – Fiind un detoxifiant deosebit, cafeaua ajută la eliminarea toxinelor, contribuind astfel la scăderea riscului de boli de ficat, cum ar fi ciroza sau cancerul.
Citește și Beneficiile nebănuite ale usturoiului