Ca multe regimuri create în ultimii ani, dieta metabolică promite obținerea unor rezultate excepționale în scurt timp și, așa cum se întâmplă adesea, e susținută de multe studii științifice care-i demonstrează eficiența.
Dieta metabolică este un regim alimentar creat de Mauro di Pasquale, un medic canadian născut în Italia.
Acestă dietă se bazează pe faptul că organismul dumneavoastră este precum o mașină care poate funcționa fie cu benzină (carbohidrați), fie cu metan (grăsimi).
Stilul dumneavoastră de viață face ca organismul să folosească mai mult benzină (carbohidrați), acumulând metanul (grăsimi) în depozite.
Dacă atunci când faceți plinul (când mâncați) consumați mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi, vă veți obișnui să le folosiți mai mult pe acestea din urmă, consumând progresiv rezervele.
Totusi, ca să funcționeze bine, organismul are nevoie de un minim de carbohidrați, cantitate care variază de la un individ la altul.
Caracteristicile dietei metabolice
Se începe cu o perioadă de probă, în principal pentru a descoperi care este cantitatea de carbohidrați necesară pentru funcționarea organismului.
Această fază, care durează aproximativ 4 săptămâni, e caracterizată de o scădere drastică a aportului glucidic.
Vor fi resimțite efectele colaterale (oboseală, amețeală, cefalee etc).
În această fază, planul alimentar va fi structurat astfel: 12 zile de scădere (puțini carbohidrați și multe grăsimi), urmate de 3 zile de creștere (mulți carbohidrați).
Di Pasquale consideră că o astfel de abordare convinge organismul să ardă grăsimile pentru a-și satisface nevoile energetice.
PERIOADA DE PROBĂ
Faza de scădere (12 zile)
50-60% grăsimi
30-50% proteine
30 grame de carbohidrati
Faza de creștere (2 zile)
35-55% carbohidrați
25-40% grăsimi
15-30% proteine
Dieta prevede și o serie de soluții pentru cazul în care, în timpul fazei de scădere, vă simțiți obosită.
Toate aceste soluții prevăd o creștere graduală aportului de glucide, până dispar efectele nedorite. În acest punct, după câteva zile de probă, în care vă asigurați că ați găsit cantitatea optimă de carbohidrați pentru organismul dumneavoastră, treceți la faza a doua.
În cea de-a doua fază a dietei, organismul devine o mașină eficientă de ars grăsimi și, pentru a-l menține așa, după 5 zile de scădere adăugați două de creștere.
Citește și Simptomele ulcerului gastro-duodenal
ABSURDITĂȚILE DIETEI METABOLICE
Încă o dată avem în față o dietă care duce la extrem anumite concepte.
Să vedem care sunt absurditățile acestei diete.
• Diminuarea carbohidraților
Dieta metabolică prevede o scădere drastică a consumului de carbohidrați (30 de grame în faza de probă).
Poate că Di Pasquale a uitat că organismul are nevoie de glucoză pentru a supraviețui!!!!!
Importanța acestei substanțe este legată de faptul că sistemul nervos și eritrocitele folosesc exclusiv glucoza pentru metabolismul lor energetic.
S-a calculat că aportul zilnic de glucoză care ar permite funcționarea normală a acestor sisteme este de circa 180 de grame, cu mult peste cantitatea impusă de această dietă.
• Efecte colaterale
În condiții de extremă carență de glucoză, pentru a supraviețui corpul recurge la niște substanțe numite corpi cetonici.
Acesta este un mecanism disperat, eficient pentru menținerea funcțiilor vitale, dar care are multe efecte colaterale: oboseală cronică, amețeală, stări de vomă, cefalee, comă.
• Eficiența energetică a grăsimilor
În această dietă, carbohidrații sunt mai eficienți pentru organism decât grăsimile.
Consecința constă în faptul că în cazul unei astfel de diete, prestația sportivă în cazul unor probe la care este necesară rezistența organismului, va fi compromisă.
• Aportul crescut de grăsimi și proteine
Di Pasquale acceptă în această dietă consumul de brânzeturi și carne, bogate în proteine și lipide.
Aceste alimente sunt contraindicate, deoarece cresc riscul de ateroscleroză.
Citește mai multe despre o alimentație echilibrată pe NUTRIȚIE ȘI DIETETICĂ