Fructele de merișor se folosesc proaspete, uscate sau fierte și îndulcite cu zahăr, în cazul afecțiunilor stomacale, al acidității scăzute a sucului gastric, în caz de diaree și reumatism. În toate aceste cazuri, se pot pregăti și infuzii sau decocturi din fructe de merișor: 15 g de fructe la un pahar cu apă, din care se ia câte o lingură, de 3-4 ori/zi.
Merișorul are efecte diuretice și nu dăunează în nici un fel rinichilor, chiar și atunci când este utilizat în cantități mari. Fructele de merișor proaspete sau fierte, chiar și fără zahăr, nu se alterează mult timp. În unele gospodării, aceste fructe sunt fierte fără zahăr, cu pere și mere dulci, iar gemul care se obține se păstrează foarte mult timp. Toate aceste lucruri vorbesc despre proprietățile de antibiotic ale merișorului.
Decoctul din frunze de merișor este recomandat în cazul pietrelor la rinichi și la vezica biliară. Pentru aceasta, se iau 3 mâini de frunze de merișor, se pun în 3 pahare cu apă și se fierb 10 minute. Se bea toată această cantitate de decoct pe parcursul unei zile, în 3 doze. Acest decoct se dovedește a fi eficient nu numai în bolile de rinichi, ci și în cele de ficat.
Incontinența nocturnă a urinei se tratează cu decoct din frunze de merișor. Se folosește un amestec din fructe și frunze de merișor în care se adaugă două linguri de sunătoare. Acest amestec se fierbe 10 minute în 3 pahare de apă. Se beau câte 3 pahare pe zi, începând cu ora 16 și terminând înainte de culcare.
Decoctul din frunze de merișor este foarte recomandat și în cazurile depunerilor de săruri, în artrită, spondiloză, reumatism. Două linguri de frunze se pun într-un pahar cu apă și se lasă la fiert 15 minute. Decoctul se lasă să se răcească, se strecoară și se bea pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici. Acest remediu este util și în cazurile de cistită și nefrită.
Citește și Vitaminele din complexul B. Tot ce trebuie să știm