Prevenirea obezității și lupta împotriva greutății corporale excesive necesită un regim alimentar echilibrat, însă și momentul consumului de alimente joacă un rol important.
Totul ține de ceasul biologic, arată cercetători de la Institutul Salk din California, care stabilesc o paralelă cu ciclul veghe-somn: cine nu doarme bine noaptea, nu este în formă ziua următoare și lucrează mai puțin eficient.
Același lucru se produce și în cazul proceselor biologice legate de alimentație, de la metabolismul colesterolului la producerea glucozei.
Aceste funcții, ca să acționeze eficient, optim, trebuie să fie activate în anumite momente și lăsate în repaus în altele.
Echipa de la Institutul Salk a observat acest lucru efectuând experiențe pe șoareci („organism model” plin de informații), hrăniți conform unor secvente orare variabile.
S-a constatat că, la un consum echivalent de hrană (cantitate și calitate nutrițională), cei care puteau mânca când doreau au crescut în greutate și au prezentat leziuni hepatice mai mari decât atunci când rozătoarele mâncau după un program strict. Impactul a fost semnificativ când șoarecii puteau mânca seara și noaptea.
Cercetătorii conchid în articolul apărut în revista Cell Metabolism că, deși este foarte important ce mâncăm, nu trebuie neglijat nici momentul în care mâncăm.