Ardeiul iute ar fi o armă eficientă împotriva colesterolului și un atu pentru îmbunătățirea sănătății inimii, arată un recent studiu realizat de cercetători chinezi. Rezultate bune au fost obținute pe șoareci și urmează să fie validate la om, relatează maxisciences.com.
Specialiștii recomandă în general ca hrana să nu fie prea condimentată, însă ardeiul iute ar putea fi o excepție. Într-un studiu publicat în revista European Journal of Nutrition, cercetători chinezi arată că ardeiul iute scade nivelul colesterolului și ajută la păstrarea unei bune sănătăți cardiace.
Până să ajungă la această concluzie, echipa din Hong Kong a observat șase săptămâni șoareci pe care i-a împărțit în cinci grupe. Fiecare a primit sau nu o doză precisă de capsaicină, elementul care dă „forță” ardeiului iute. Rezultatele au arătat că nivelul colesterolului total – trigliceride și colesterolul rău – din sângele rozătoarelor a scăzut semnificativ la cele care consumaseră ardei față de grupul martor. Acest impact nu a putut fi totuși asociat cu o doză precisă de ardei.
În afară de efectul asupra colesterolului, cercetătorii au mai identificat o latură pozitivă a ardeiului iute. Capsaicina a mai fost asociată cu reducerea concentrațiilor substanțelor implicate în inflamații, factor care favorizează apariția unor probleme cardiace.
Rezultatele sunt valabile deocamdată doar la șoareci, scrie site-ul nutraingredients-usa.com. Rămâne de văzut dacă pot fi extrapolate la om înainte de a fi luată în considerare vreo utilizare a acestor efecte pozitive.
Citește și Remedii pentru picioare obosite și grele